H αειφόρος ανάπτυξη γίνεται πράξη

H αειφόρος ανάπτυξη γίνεται πράξη

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πρώτο της απολογισμό βιωσιμότητας εξέδωσε στα τέλη Δεκεμβρίου η Costa Navarino, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι η περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της.

Mπορεί η προστασία του περιβάλλοντος και ο ανοιχτός διάλογος με την τοπική κοινωνία να αποτελούν προϋπόθεση για τουριστική ανάπτυξη; Με ποιους τρόπους εξασφαλίζονται και ποια είναι τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι εφαρμόζονται στην πράξη; Τον πρώτο της απολογισμό βιωσιμότητας για το έτος 2015, σύμφωνα με τα πρότυπα του Global Reporting Initiative, εξέδωσε πριν από λίγες εβδομάδες η Costa Navarino, παρουσιάζοντας τις αειφόρους πρακτικές της όπως διαμορφώθηκαν μέσα από την ανοιχτή επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη –τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, και άλλους φορείς– και εστιάζοντας στις σημαντικότερες οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιδράσεις τους.

Η έκδοση αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της Costa Navarino να ακολουθήσει ένα πρότυπο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, βασισμένο στις αρχές της βιωσιμότητας και στη συνεργασία για τη συνολική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και την αναγνώρισή της ως σημαντικού τουριστικού προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται δράσεις όπως η ίδρυση του πρότυπου ερευνητικού κέντρου για την κλιματική αλλαγή Navarino Environmental Observatory (NEO), o διαδραστικός περιβαλλοντικός εκθεσιακός χώρος Navarino Natura Hall, αποτέλεσμα σύμπραξης με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και την Ακαδημία Αθηνών, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του αφρικανικού χαμαιλέοντα σε συνεργασία με τον σύλλογο Αρχέλων και την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία.

Το ίδιο όραμα υπηρετούν εφαρμογές όπως η χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών νερού για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, η μεταφύτευση 16.000 ελαιόδεντρων μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης προκειμένου να διατηρηθεί αναλλοίωτη η φυσιογνωμία του τοπίου και η ανάπτυξη του μεγαλύτερου υπόγειου γεωθερμικού συστήματος στην Ευρώπη, με δίκτυο αγωγών που εκτείνεται σε 123 χιλιόμετρα κάτω από το γήπεδο γκολφ.

Και αντίστοιχα, σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης, σύμφωνες με τη φιλοσοφία της Costa Navarino είναι η συστηματική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας ως θεμελιώδης εταιρική αξία μέσα από τη στενή συνεργασία με Μεσσήνιους παραγωγούς και προμηθευτές, η διοργάνωση σημαντικών αθλητικών events και η κάλυψη από Μεσσήνιους, σε ποσοστό 70%, των θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η λειτουργία της.

«Θέλουμε να πρωτοπορούμε, να είμαστε παράδειγμα. Θέλουμε ο αειφόρος τουρισμός να λειτουργεί ως κίνητρο, να δίνει λύσεις. Επιζητούμε τη διαφάνεια και την τεκμηριωμένη και ανοιχτή επικοινωνία», σημειώνει ο Βασίλης Καρακούσης, Environment and Sustainability Manager της TEMEΣ Α.Ε. «Αυτός ο διάλογος δεν είναι κάτι καινούργιο για την Costa Navarino, αλλά αποτελεί συνέχεια της ιστορίας της. Γεννήθηκε μαζί με το όραμα του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου να βάλει τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και να κρατήσει τους Μεσσήνιους στον τόπο τους μέσα από τον τουρισμό. Ο απολογισμός βιωσιμότητας έρχεται να επισφραγίσει τον διάλογο αυτό, δίνοντάς του και θεσμικό πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή