Μήνυμα συμμετοχής από Λαγκάρντ

Μήνυμα συμμετοχής από Λαγκάρντ

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Θέλοντας να σταματήσει τη φημολογία των τελευταίων ημερών όσον αφορά τη συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε χθες ότι στόχος του οργανισμού είναι η παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ θα συνεχίζει να είναι απολύτως προσηλωμένο στις συζητήσεις, με στόχο τη σύντομη επίτευξη συμφωνίας επί ενός προγράμματος που θα μπορούσε να υποστηρίζεται από τη χρήση των πόρων του Ταμείου», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Λαγκάρντ στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, όπου βρίσκονται και οι δύο για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά τη νέα προειδοποίηση Σόιμπλε ότι εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση με το Ταμείο, τότε είναι μάλλον απίθανο η γερμανική Βουλή να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Σόιμπλε θέλησε να ασκήσει πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατόν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται, από την αρχή του 2010, που ξεκίνησε, στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο δεν δεχθεί να συμμετάσχει, τότε αυτό είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ένα σημάδι ότι οι Ελληνες δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους και έτσι το πρόγραμμα θα λήξει, καθώς η βάση στην οποία στηρίζεται δεν θα υπάρχει. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε, οι Γερμανοί βουλευτές θα πουν ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές «δεν είναι ικανές, με όλη την ευελιξία που τους έχουν δώσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να ολοκληρώσουν τα συμφωνημένα, τότε η προϋπόθεση για την ύπαρξη του προγράμματος δεν υπάρχει πλέον».

Ομως αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και σκοπός του Εurogroup στις 26 Ιανουαρίου είναι απλώς να τεθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα συμφωνήσουν όλοι οι θεσμοί για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Αν όντως συμφωνήσουν, τότε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και για να συμμετάσχει το ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί αναγκαίες το Ταμείο, όπως μείωση του αφορολογήτου ή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Τότε η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και τον Φεβρουάριο. Σε περίπτωση όμως που η αξιολόγηση δεν κλείσει και μείνει ανοικτή για τους επόμενους μήνες, γερμανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Βερολίνο θα προτιμούσε η ελληνική κρίση να μην εμπλακεί στη γερμανική προεκλογική περίοδο. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει πως η υπόσχεση να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα «εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αποδείχθηκε βεβιασμένη, επειδή το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Από την άλλη, η Ελλάδα θα χρειαστεί στις αρχές του καλοκαιριού μια νέα χρηματοδοτική ένεση. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβάσουν τα χρήματα χωρίς πρόβλημα, η γερμανική Βουλή όμως μπορεί να συναινέσει μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ».

Αν όχι, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι τότε μπορεί να εξελιχθεί στην πιο θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία μια επικίνδυνη κατάσταση. «Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορήσει το Βερολίνο ότι βυθίζει τη χώρα στο οικονομικό χάος. Στη Γερμανία πάλι τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα δεν θα έχαναν την ευκαιρία να κατακεραυνώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μόνη εναλλακτική είναι τη θέση του ΔΝΤ να πάρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), που πλέον είναι έμπειρος και μπορεί να διαχειριστεί εξ ολοκλήρου το ελληνικό πρόγραμμα.

Αργεί η ένταξη στο QE

Αμφιβολίες για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ διατυπώνει ο οίκος Standard and Poor’s. Ο διεθνής οίκος, που διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας (Β-/Β με σταθερό το outlook), εκτιμά ότι, παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους περισσότερους όρους του προγράμματος, αν και με σημαντική καθυστέρηση. Επίσης, η ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα επιτρέψει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η S&P αναφέρει ότι οι σχέσεις των ελληνικών αρχών με τους επίσημους πιστωτές και ειδικότερα με το ΔΝΤ συνεχίζουν να δοκιμάζονται. Επισημαίνει ότι οι δαπάνες σε συντάξεις συνεχίζουν να απορροφούν τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους της χώρας, εις βάρος των δαπανών σε υγεία, παιδεία και ανεργία. Οι προοπτικές επενδύσεων παραμένουν περιορισμένες. Ο τραπεζικός κλάδος αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση. Παρά τη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ο οίκος εκτιμά πως οι καταθέσεις θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο σύστημα, διατηρώντας την εξάρτηση του συστήματος από την επίσημη χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή