Ιταλία: Ανάσυρση επιζώντων δύο μέρες μετά την τραγωδία

Ιταλία: Ανάσυρση επιζώντων δύο μέρες μετά την τραγωδία

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΝΕ. Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχονται οι επιζώντες, ανάμεσά τους ένα παιδί, που εντοπίστηκαν στα χαλάσματα του ξενοδοχείο «Ριγκοπιάνο» της Κεντρικής Ιταλίας, το οποίο, πριν από δύο ημέρες, καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα, με αποτέλεσμα να αγνοούνται οι τριάντα ένοικοί του και το προσωπικό, όπως ανέφεραν μέλη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η Τίτι Ποστιλιόνε τόνισε στους δημοσιογράφους ότι δύο από τους επιζήσαντες έχουν ήδη ανασυρθεί από τα χαλάσματα και ότι οι διασώστες σκάβουν ακόμα και με τα χέρια προκειμένου να απεγκλωβίσουν και τους υπόλοιπους οκτώ. «Ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων αναπτερώνει τις ελπίδες μας», τόνισε, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αρχικά είχαν διατυπωθεί φόβοι πως δεν θα βρισκόταν κανείς ζωντανός στα χαλάσματα. Αλλωστε, επί ώρες, οι διασώστες φώναζαν τα ονόματα των εγκλωβισμένων χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση.

Από τη χιονοστιβάδα είχαν αρχικά διασωθεί δύο άνδρες, που την ώρα του συμβάντος βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο. Ο ένας μάλιστα είχε πάει στο αυτοκίνητό του προκειμένου να φέρει αναλγητικά φάρμακα στη γυναίκα του, που έπασχε από πονοκέφαλο. Η γυναίκα αγνοείται ακόμα και σήμερα, όπως εξάλλου και τα δύο παιδιά της οικογένειας. Επίσης, οι αξιωματούχοι που επιβλέπουν την επιχείρηση διάσωσης έκαναν γνωστό ότι χθες ανασύρθηκαν δύο ακόμα σοροί.

Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φiλίπο Μπουμπίκο, μεταξύ των επιζησάντων βρίσκεται κι ένα μικρό κορίτσι, αλλά δεν έκανε γνωστά περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του. Η ομάδα των ατόμων που επιβίωσαν βρέθηκε μέσα στην κουζίνα του ξενοδοχείου, που δεν έχει καταπλακωθεί από τόνους χιονιού και πέτρες που ισοπέδωσαν την υπόλοιπη μονάδα. Ηδη έχουν αποσταλεί στην περιοχή ελικόπτερα με ειδικά μηχανήματα και εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό των ατόμων, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο να προωθηθεί στην περιοχή και μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό. Οι σωστικές προσπάθειες εμφανίζουν πολύ έντονα προβλήματα, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και του γεγονότος ότι όλοι οι δρόμοι είναι κλεισμένοι από τα χιόνια. Εργάτες επιστρατεύτηκαν να ανοίξουν έναν διάδρομο επτά χιλιομέτρων, ώστε τα βαρύτερα οχήματα και μηχανήματα να μπορούν να φτάσουν μέχρι το ξενοδοχείο. Ενας από τους επιζώντες, άλλωστε, δήλωσε ότι όλοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου ετοιμάζονταν να φύγουν αλλά περίμεναν το εκχιονιστικό να καθαρίσει τον δρόμο.

Η τραγωδία στο Γκραν Σάσο της Κεντρικής Ιταλίας ξέσπασε αργά την Τετάρτη όταν την περιοχή έπληξαν διαδοχικές σεισμικές δονήσεις, με ένταση μεγαλύτερη των πέντε βαθμών Ρίχτερ, και ενώ στην περιοχή επικρατούσε, επί πολλές ημέρες, έντονη χιονόπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία του, το ξενοδοχείο βρίσκεται κάτω από πέντε μέτρα χιόνι. Οπως επισημαίνει ο Ουόλτερ Μιλάν, της Αλπικής Υπηρεσίας Διάσωσης, μόνο τμήματα του χώρου κολύμβησης και του σπα παραμένουν ανέπαφα.

Ηδη στο δικαστήριο της Πεσκάρα έχει ξεκινήσει η διερεύνηση κατηγοριών για ανθρωποκτονία σχετικά με τη βραδεία αντίδραση των σωστικών συνεργείων καθώς οι πρώτοι διασώστες έφτασαν στο ξενοδοχείο με σκι, εν μέσω τρομερής χιονόπτωσης, έντεκα ολόκληρες ώρες μετά το συμβάν.

Ο Τζιανπιέρο Παρέτε, σεφ, ο οποίος είχε καταλύσει στο ξενοδοχείο με τα δύο του παιδιά και τη γυναίκα του και είχε βγει τη στιγμή της τραγωδίας από το ξενοδοχείο, κάλεσε το αφεντικό του Κουιντίνο Μαρτσέλα από το κινητό του τηλέφωνο στις 5.40 μ.μ., αμέσως μετά τη χιονοστιβάδα, ζητώντας του να ειδοποιήσει τις Αρχές. «Μου είπε ότι το ξενοδοχείο είχε καταρρεύσει», λέει ο Μαρτσέλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ιταλική τηλεόραση (RAI) προσθέτοντας ότι όταν ήρθε σε επαφή με τις τοπικές δημοτικές αρχές, αρχικώς δεν έγινε πιστευτός. Εξακολούθησε, όμως, να τους καλεί μέχρι που πραγματικά εστάλησαν συνεργεία διάσωσης στην περιοχή, δύο ώρες αργότερα.

Ελπίδες

Ομολογουμένως, ο εντοπισμός των οκτώ αναπτέρωσε τις ελπίδες για την εξεύρεση κι άλλων επιζώντων. «Ελπίζουμε ότι η στέγη έχει κατεδαφιστεί μερικώς και ότι υπάρχουν κάποια ανοίγματα από κάτω, στα οποία μπορεί κάποιος να κατάφερε να σωθεί», τόνισε ο διασώστης Λορέντζο Γκαλιάρντι στο τηλεοπτικό κανάλι Sky.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ιταλία τους τελευταίους μήνες χορεύει στους ρυθμούς του Εγκέλαδου με δεκάδες σεισμικές δονήσεις να γίνονται αισθητές. Μεγάλος σεισμός του Αυγούστου κατέστρεψε πολλά κτίρια αλλά και τα ιστορικά κέντρα πόλεων, μεγάλων και μικρών, προκαλώντας περισσότερους από τριακόσιους θανάτους. Από τους ισχυρούς σεισμούς του Οκτωβρίου δεν υπήρξαν θύματα κυρίως γιατί μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει τις κατοικίες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή