Νέες αντιδράσεις Ενωσης Δικαστών κατά της κ. Θάνου

Νέες αντιδράσεις Ενωσης Δικαστών κατά της κ. Θάνου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακινείται εκ νέου, με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, το ζήτημα της παράτασης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι βάσει του Συντάγματος συνταξιοδοτούνται υποχρεωτικά στα 67 έτη.

Αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις που έχουν σημειωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την αρνητική θέση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου συγκαλεί διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προσεχή Πέμπτη προκειμένου να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Η ενέργεια αυτή της κ. Θάνου προκάλεσε και πάλι την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία κάνει λόγο για «αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», ενώ ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, δεν μπορεί παρά να αποκρουστεί με τον πιο δυναμικό τρόπο από το σύνολο των δικαστικών λειτουργών, του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση.

Εν συνεχεία ζητεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει στο θέμα. «Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να λάβει την αρμόζουσα θέση, κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της. Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων. Δεν δικαιούται κανένας να αδιαφορεί, ούτε να αναθέτει την ευθύνη τήρησής του στους άλλους».

Παράλληλα, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί τους δικαστές να αντιδράσουν και να αποδοκιμάσουν την όποια προσπάθεια παράτασης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται μία τέτοια πρόδηλα αντισυνταγματική πρωτοβουλία να τύχει της επιδοκιμασίας δικαστών με εγνωσμένο επιστημονικό κύρος και ηθικό ανάστημα», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου γνωρίζουν ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι σε αυτούς εναπόκειται, με την κατά συνείδηση ψήφο τους, όπως άλλωστε έχουν συνηθίσει να πράττουν διαχρονικά, να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα στη χώρα μας, το Κράτος Δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών. Η περιφρούρηση και προστασία του Συντάγματος είναι υποχρέωση και καθήκον όλων των Ελλήνων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τον περασμένο Οκτώβριο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Το ζήτημα της παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν και όπως είχε τότε αναφέρει στους δικαστές η κ. Θάνου, «η θέση του ήταν πολύ θετική». Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και εφόσον ξεπεραστεί η ρητή συνταγματική απαγόρευση διά νομοθετήματος, τότε θα παραμείνει για τρία ακόμη χρόνια στη θέση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή