e-παρακολούθηση της λίστας αναμονής ασθενών στις ΜΕΘ

e-παρακολούθηση της λίστας αναμονής ασθενών στις ΜΕΘ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής και επιτήρησης της λίστας αναμονής των ασθενών που χρήζουν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) προχωράει άμεσα το υπουργείο Υγείας. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των ασθενών θα γίνεται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια και δεν θα είναι δυνατή οποιουδήποτε είδους παρέμβαση για προνομιακή μεταχείριση.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο υπ. Υγείας, με πρωτοβουλία του υπουργού Ανδρ. Ξανθού και τη συμμετοχή του αναπλ. υπουργού Π. Πολάκη, του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αντ. Μαυρομμάτη και του προέδρου της Επιτροπής ΜΕΘ του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Σπ. Ζακυνθινού. Στην ίδια σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύθηκαν να παραδώσουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου στον κ. Ξανθό συγκεκριμένη πρόταση για την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών και κριτηρίων για την εισαγωγή και τον χρόνο παραμονής των ασθενών στις ΜΕΘ.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η ορθή διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Η σύσκεψη έγινε με φόντο τις «κλειστές» κλίνες εντατικής και τη διευρυμένη, λόγω και της επιδημίας γρίπης, λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σήμερα παραμένουν ανενεργές 125 κλίνες ΜΕΘ από τις συνολικά 675 (πέρυσι ανέρχονταν σε 200). Στο Λεκανοπέδιο Αττικής κλειστές είναι 14 κλίνες από τις 244, ενώ τα μεγαλύτερα κενά καταγράφονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας (3ης και 4ης ΥΠΕ), όπου από τις 206 κλίνες ανενεργές είναι οι 71.

Από τις αρχές του 2017 έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για κλίνες ΜΕΘ, λόγω γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η λίστα για εισαγωγή σε ΜΕΘ, αριθμεί καθημερινά κατά μέσον όρο 50 ασθενείς, ενώ υπήρξαν ημέρες που έφθασε να έχει πάνω από 70 ασθενείς. Το υπουργείο αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (έχει επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός) για να ανοίξει κλίνες.

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για τις ΜΕΘ κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Β. Οικονόμου (Ν.Δ.). Ο βουλευτής επιρρίπτει ευθύνες για τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ στους λανθασμένους χειρισμούς του υπουργείου στο θέμα του διαγωνισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ και ρωτάει τον υπουργό τι σκοπεύει να κάνει για την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών που είναι σε αναμονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή