Μαραθώνιος για τις προθεσμίες για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Μαραθώνιος για τις προθεσμίες για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες για την αξιολόγηση, την ανάδειξη στελεχών στο Δημόσιο, την επιλογή προϊσταμένων, αλλά και για την εκκίνηση του νέου συστήματος κινητικότητας, αποδύεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την ίδια ώρα, στον απόηχο της διάστασης απόψεων που έχει προκύψει για το ζήτημα της μονιμοποίησης ή μη των συμβασιούχων, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζαν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση συμβάσεων στην καθαριότητα μετά το τέλος του 2017, ενώ, ως προς το ζήτημα που έχει προκύψει με τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων λόγω αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε γνωστό ότι ήδη το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί με τροπολογία που θα προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων.

Ως προς τον γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, αρμόδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο σχεδιασμός βρίσκεται εκτός χρονοδιαγραμμάτων και βεβαιώνουν ότι κινητικότητα, αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων θα πραγματοποιηθούν εμπρόθεσμα.

«Φαίνονται σαν να είναι όλα μπλοκαρισμένα, αλλά δεν είναι έτσι. Απλώς είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που προετοιμάζεται για να τεθεί ταυτόχρονα σε εφαρμογή και να ξεκινήσει η λειτουργία των μεταρρυθμίσεων», διευκρίνιζε πηγή του υπουργείου εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «το τέλος του 2017 θα βρει το Δημόσιο σε άλλη κατάσταση». «Κατά την άποψή μου, το Δημόσιο δεν αλλάζει σε ένα χρόνο. Μπορεί όμως να αλλάξει νοοτροπία και προφίλ», σημείωνε η ίδια πηγή.

Εφόσον τελικώς λειτουργήσουν τα απαραίτητα συστήματα και ετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα, το νέο σύστημα κινητικότητας και συγκεκριμένα τα πρώτα αιτήματα των φορέων θα διατυπωθούν στις 15 Απριλίου.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για την έναρξη του εγχειρήματος είναι υπουργεία και ΟΤΑ να έχουν καταρτίσει τα νέα ψηφιακά οργανογράμματά τους και τις περιγραφές θέσεων, προκειμένου να είναι καταγεγραμμένες οι ακριβείς ανάγκες κάθε φορέα και υπηρεσίας σε προσωπικό. Επί του παρόντος και παρά τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους (σ.σ. η τελευταία της αρμόδιας υπουργού Ολγας Γεροβασίλη δίνει καταληκτική ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου), η πλειονότητα των φορέων και δη των ΟΤΑ δεν έχει καταρτίσει οργανογράμματα. «Οποιοι φορείς δεν αποστείλουν οργανογράμματα δεν θα συμμετάσχουν στην κινητικότητα και συνεπώς δεν θα καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό», ξεκαθαρίζει αξιωματούχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κατώτερη των προσδοκιών εμφανίζεται και η ανταπόκριση στο Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι θα υπάρξει σωρεία αιτήσεων ενδιαφερομένων –γινόταν λόγος για 35.000– για την ανάληψη επιτελικών θέσεων στο Δημόσιο, εντούτοις έχουν υποβληθεί μόλις 1.000 αιτήσεις και ακόμη 2.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Επιτελικά στελέχη του υπουργείου εξετάζουν σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ απλοποίηση της πλατφόρμας αιτήσεων, ενώ εκτιμούν ότι, «όταν θα προκηρυχθούν οι πρώτες θέσεις στα τέλη του 2017, θα υπάρξει αθρόα προσέλευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή