Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο βαρώνος των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο βαρώνος των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εμφανίστηκε την Παρασκευή ο Μεξικανός βαρώνος των ναρκωτικών Χοακίν Γκούζμαν, γνωστός με το προσωνύμιο «Ελ Τσάπο», η έκδοση του οποίου από το Μεξικό τερμάτισε μία μακρόχρονη πορεία διακίνησης ναρκωτικών, εντυπωσιακών αποδράσεων και φόνων.

Ο Μεξικανός βαρώνος, ο οποίος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μακάρθουρ του Λονγκ Αϊλαντ νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, αντιμετωπίζει έξι διαφορετικά κατηγορητήρια στις ΗΠΑ, όντας κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και φόνους σε διάφορες πόλεις, όπως το Σικάγο, το Μαϊάμι και η Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές του Μεξικού, ο «Ελ Τσάπο» θα δικαστεί επίσης και σε δικαστήρια του Τέξας και της Καλιφόρνιας, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί και σε δικαστικές αίθουσες των συνοριακών πόλεων του Σαν Ντιέγκο και του Ελ Πάσο, οι οποίες αμφότερες έχουν συντάξει κατηγορητήρια εναντίον του.

Ο Γκούζμαν συνελήφθη πριν από ένα χρόνο, έπειτα από εξάμηνη αναζήτησή του από τη μεξικανική αστυνομία, η οποία ακολούθησε τη δεύτερη δραματική απόδρασή του από μία φυλακή υψίστης ασφαλείας στο κεντρικό Μεξικό. Οντας αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα, ο «Ελ Τσάπο» ήλεγχε ίσως το μεγαλύτερο υπερεθνικό δίκτυο λαθραίας διακίνησης κοκαΐνης, ηρωίνης και μεθαμφεταμίνης, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στον πόλεμο των ναρκωτικών που μαίνεται στο Μεξικό επί δεκαετίες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Τέλος, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μεξικού, η έκδοση του Γκούζμαν δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με την ορκωμοσία του Τραμπ, καθώς εκκρεμούν εις βάρος του τουλάχιστον δέκα υποθέσεις στο Μεξικό, οι οποίες θα εκδικαστούν μετά τις αμερικανικές δίκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή