Αποφεύχθηκε η ανώμαλη προσγείωση της Κίνας το 2016

Αποφεύχθηκε η ανώμαλη προσγείωση της Κίνας το 2016

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Κίνας απέφυγε την ανώμαλη προσγείωσή της το 2016 και εμφάνισε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εντός του επίσημου στόχου. Αυτό επιτεύχθηκε με την αρωγή των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ, το οποίο σε ονομαστικούς όρους είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο και το πρώτο με κριτήριο την αντιστοιχία αγοραστικής δύναμης, αυξήθηκε 6,7% το 2016 και με 6,8% το τέταρτο τρίμηνο σε ετήσια βάση και με πραγματικούς όρους. Το 2015 είχε αυξηθεί με ρυθμό 6,9%. Aναφορικά με τις εξαγωγές της Κίνας, σε ετήσια βάση ελαττώθηκαν 7,7%, σημειώνοντας, δηλαδή, τη χειρότερη κάμψη από το 2009. Σε όρους γουάν οι περυσινές εξαγωγές μειώθηκαν 2% και οι εισαγωγές ανήλθαν 0,6% ετησίως. Το δε εμπορικό της πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 509,96 δισ. δολάρια.

Οπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times, στο θέμα της αναπτυξιακής πορείας της Κίνας, αυτή αποδείχθηκε η πιο αργή σε ετήσια βάση από το 1990 και μετά, αν και εναρμονίστηκε με τον επίσημο στόχο του Πεκίνου για 6,5% – 7%. Σε ομιλία του στο Νταβός, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκε υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, δηλώνοντας εξαρχής την αντίθεσή του στις απόψεις Τραμπ. Αναλυτές επισημαίνουν πως εάν κηρυχθεί εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, τότε για τη δεύτερη θα είναι βαρύ το τίμημα. «Ευελπιστώ πως, αφότου αναλάβει την προεδρία, ο κ. Τραμπ θα εξετάσει το θέμα υπό το πρίσμα ότι η σινοαμερικανική συνεργασία ωφελεί και τα δύο κράτη», παρατηρεί ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της Κίνας, Νιγκ Ζίζε. Ο Ζου Χαϊμπίν, ανώτατος οικονομολόγος για την Kίνα στην JPMorgan στο Χονγκ Κονγκ, υπενθύμισε ότι άνω του 25% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον εξαγωγικό τομέα. «Αυτό σημαίνει πως εάν αιφνιδιαστικά περιοριστούν οι εξαγωγές, ένα πολύ μεγάλο τμήμα εργαζομένων θα επηρεαστεί δυσμενώς», τόνισε ο κ. Ζου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή