Η Μέρκελ στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο

Η Μέρκελ στην Αγκυρα τον Φεβρουάριο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την Αγκυρα θα επισκεφθεί τον επόμενο μήνα η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Το επικείμενο μονοήμερο ταξίδι στην τουρκική πρωτεύουσα θα περιστραφεί γύρω από την προσφυγική κρίση, τη συνεργασία για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας καθώς και τις οικονομικές σχέσεις. Η καγκελάριος αντιμετωπίζει μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία φέτος, εξαιτίας της δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης για την πολιτική των ανοιχτών θυρών έναντι των προσφύγων, που οδήγησε στην εκτόξευση των αφίξεων σε σχεδόν 900.000 μέσα στο 2015. Στη διάρκεια της επίσκεψής της εικάζεται ότι θα ανανεώσει την υποστήριξή της προς τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για να αναχαιτίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην Ε.Ε. και να δώσει έμφαση στα θετικά αποτελέσματά της μέχρι στιγμής.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο αρχηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (BfV) στη Γερμανία, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν θα ανεχθεί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν εντός των επικράτειάς της. Η προειδοποίηση συνέπεσε με την έναρξη έρευνας κατόπιν εισαγγελικής εντολής για πιθανή κατασκοπεία Τούρκων ιεροκηρύκων. Ο Μάασεν δήλωσε πως το Βερολίνο είναι ιδιαίτερα ανήσυχο για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς και για τις «επιχειρήσεις επιρροής» που ασκούνται ενάντια σε μέλη της τουρκικής μειονότητας στη Γερμανία είτε σε Γερμανούς με τουρκική καταγωγή.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν στη Γερμανία ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και γι’ αυτό τον λόγο διαμαρτυρόμαστε», τόνισε ο Μάασεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. Η έρευνα που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, ήρθε έπειτα από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στις αρχές του Δεκεμβρίου από τον Γερμανό βουλευτή και εκπρόσωπο του κόμματος των Πρασίνων, Φόλκερ Μπεκ. Το ζήτημα απειλεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις.

Η Αγκυρα κατηγορεί το Βερολίνο ότι προσφέρει κρησφύγετο σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και σε μέλη μιας οργάνωσης της άκρας Αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις στην Τουρκία. Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες.

Τέλος, εν μέσω συμπλοκών και έντασης ολοκληρώνεται σταδιακά στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η ψηφοφορία για την υιοθέτηση πακέτου συνταγματικών αλλαγών, που διευρύνει τις εξουσίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και το οποίο καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως απαρχή εγκαθίδρυσης αυταρχικού κράτους στη χώρα. Στη διάρκεια της συζήτησης, η ανεξάρτητη βουλευτής Αϊλίν Ναζλιάκα αλυσοδέθηκε συμβολικά στο βήμα, διαμαρτυρόμενη για τις αλλαγές, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης μέσα στην αίθουσα της βουλής, για δεύτερη φορά σε λίγες μόλις μέρες. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να ψηφιστεί ολόκληρο το πακέτο επί της αρχής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος την άνοιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή