Σε αναζήτηση γραμμής άμυνας το Μέγαρο Μαξίμου

Σε αναζήτηση γραμμής άμυνας το Μέγαρο Μαξίμου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σιγήν ιχθύος τήρησε χθες, για δεύτερη ημέρα, η κυβέρνηση, όσον αφορά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από το Νταβός της Ελβετίας, ο οποίος συνέδεσε τυχόν αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα με επαναφορά των σεναρίων περί Grexit.

Στην Αθήνα απέφυγαν να ανοίξουν διάλογο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, καθώς εκτιμούν ότι μόνο ζημιά μπορεί να προκληθεί από ανακίνηση μιας δημόσιας αντιπαράθεσης αναφορικά με τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση.

Αλλωστε, η κυβέρνηση τηρεί στάση αναμονής, καθώς επιζητεί μια πιο σαφή εικόνα όσον αφορά τις προθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε σχέση με τους όρους για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και τις προϋποθέσεις που θα θέσει.

Αυτή η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, οπότε και εκτιμάται ότι το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την έκθεση του άρθρου 4 του καταστατικού του για την Ελλάδα. Η έκθεση βασίζεται στην επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας από την επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Στο προσχέδιο της έκθεσης, σημεία του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί, περιγραφόταν ως επιβεβλημένη η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, θέσεις οι οποίες έχουν διατυπωθεί κατ’ επανάληψη από εκπροσώπους του Ταμείου, σε σχέση με την προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το β΄ μέρος της έκθεσης, το οποίο αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ενώ έχει ζητήσει περισσότερο ρεαλιστικούς στόχους όσον αφορά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τέλος, στην έκθεση αναμένεται η αποτίμηση του Ταμείου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που αποφασίσθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Από το περιεχόμενο της έκθεσης που θα δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ θα εξαρτηθεί η τελική μορφοποίηση των θέσεων με τις οποίες θα προσέλθει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η Αθήνα έχει ήδη διαμηνύσει ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει την παράταση ενός ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει αναλυτικά τα μέτρα επί των οποίων η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δεσμευθεί.

Μετά τα μηνύματα των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση ουσιαστικά εγκατέλειψε την επιδίωξή της για έξοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς είναι άγνωστο το τι θα ακολουθήσει. Η προσέγγιση της Αθήνας, ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα σημάνει αλλαγές στο πρόγραμμα μόνο ως προς την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου του ESM και όχι κάτι άλλο, κατέστη σαφές ότι δεν είναι κοινός τόπος μεταξύ των εταίρων, που στην ουσία μιλούν για εξαρχής διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι θα απαιτηθεί μια πολιτική απόφαση το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ετσι, δεν αποκλείεται της συνεδρίασης του Eurogroup να προηγηθεί συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο με το οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία και να κατατεθεί η σχετική πρόταση προς το Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή