Κόντρα ΟΠΑΠ – πρακτόρων για τη μείωση προμηθειών

Κόντρα ΟΠΑΠ – πρακτόρων για τη μείωση προμηθειών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά σύγκρουσης με τον ΟΠΑΠ κινούνται οι πράκτορές του. Αφορμή αποτελεί η νέα ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, αλλά κυρίως οι νέες μειωμένες προμήθειες που επιδιώκει να επιβάλει ο ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με μερίδα συνδικαλιστών, η νέα σύμβαση πρακτόρευσης είναι δυσμενέστερη για τους πράκτορες από την προηγούμενη που υπογράφηκε το 2009 από τον τότε κρατικό ΟΠΑΠ.

Η νέα σύμβαση είναι αποτέλεσμα του νέου κανονισμού λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ, τον οποίο παρουσίασε πρόσφατα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Ο νέος κανονισμός δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου 2016 και δίνει περιθώριο συμμόρφωσης, τόσο του ΟΠΑΠ όσο και των πρακτόρων του, τρεις μήνες. Πρέπει δηλαδή οι νέες συμβάσεις να οριστικοποιηθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Αυτή την περίοδο, ο ΟΠΑΠ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των πρακτόρων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο της σύμβασης.

Δύο είναι τα σημεία τριβής. Το πρώτο αφορά το δικαίωμα της συναπόφασης των δύο πλευρών για τις όποιες αλλαγές γίνονται στη σύμβαση. Συγκεκριμένα, αναιρείται το δικαίωμα οι πράκτορες να εγκρίνουν τις όποιες επιχειρούμενες αλλαγές, είτε αυτές επιβάλλονται από την ΕΕΕΠ –όπως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση– είτε από τον ΟΠΑΠ. Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό σημείο τριβής είναι η αλλαγή των προμηθειών. Για τον ΟΠΑΠ ήρθε η στιγμή των μειώσεων των προμηθειών στους πράκτορες. Οι τελευταίοι δεν έχουν υποστεί κάποια μεταβολή του ποσοστού των προμηθειών τους, που παραμένει στο 8% επί του τζίρου ή περίπου στο 24% επί των ακαθάριστων εσόδων του οργανισμού. Ωστόσο, στον ΟΠΑΠ το 2013 επιβλήθηκε φόρος 30% επί των ακαθάριστων εσόδων του (Gross Gaming Revenues Tax, GGR Tax), o οποίος από 1/1/2016 αυξήθηκε στο 35%. O φόρος αυτός θα αποφέρει στο Δημόσιο για το 2016 περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ.

Τώρα ο ΟΠΑΠ προτείνει έναν νέο τρόπο υπολογισμού της προμήθειας των πρακτόρων. Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στα καθαρά έσοδα του οργανισμού. Συγκεκριμένα προτείνεται οι πράκτορες να λαμβάνουν περίπου το 33% των καθαρών εσόδων του (Net Gaming Revenues, NGR). Τα καθαρά έσοδα προκύπτουν από τα πονταρίσματα, μείον τα κέρδη στους παίκτες και μείον η φορολογία των εσόδων (GGR Tax). Στο τέλος, οι πράκτορες του ΟΠΑΠ προτείνεται να λάβουν προμήθεια περίπου στο 7,2% του τζίρου, δηλαδή στα πονταρίσματα, αντί 8% που ισχύει μέχρι σήμερα. Πρόπερσι, το σύνολο των προμηθειών που έλαβαν οι πράκτορες ανήλθε σε περίπου 313 εκατ. ευρώ. Αν είχε εφαρμοστεί ο νέος προτεινόμενος τρόπος υπολογισμού των προμηθειών, τα έσοδα των πρακτόρων θα είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 282 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή