Νέες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και κρατικά ομόλογα

Νέες πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές και κρατικά ομόλογα

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βραχύβιες αποδεικνύονται η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2016, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την έκβαση της αξιολόγησης.

Οι προσδοκίες για την ολοκλήρωσή της εντός του 2016 και η προοπτική ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και ενός δυναμικού ριμπάουντ της οικονομίας τροφοδότησαν τις τελευταίες εβδομάδες του περασμένου έτους «πονταρίσματα» επενδυτικών σχημάτων του εξωτερικού, κυρίως hedge funds, που οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των τιμών.

Η μετοχή της Eurobank, σε διάστημα λίγων ημερών –από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου– αναρριχήθηκε από το επίπεδο των 0,43 ευρώ στα 0,728 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδη 69%, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο ίδιο διάστημα, ενισχύθηκε κατά 66% (ανήλθε στα 0,233 ευρώ από 0,14 ευρώ), της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 50% (0,27 ευρώ από 0,18 ευρώ), ενώ κέρδη 37% αποκόμισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία από 1,46 ευρώ που ήταν στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου βρέθηκε στα 2 ευρώ. Αντίστοιχα σημαντική ήταν η βελτίωση και στην αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου να συρρικνώνεται στο 6,49% από 8,5% που ήταν στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή έχει μεταβληθεί τις τελευταίες ημέρες. Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η απουσία ορατότητας για το τι ακριβώς θα γίνει και η μεγάλη αβεβαιότητα για την τύχη (και) του τρίτου μνημονίου επαναφέρουν την απαισιοδοξία. Ετσι, η μετοχή της Alpha Bank έχει χάσει έδαφος και βρίσκεται στο 1,84 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 8%, η Εθνική υποχωρεί κατά 11,8% και βρίσκεται στα 0,238 ευρώ, η Eurobank κατά 12,1% και κινείται στο επίπεδο των 0,64 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί κατά 15%, έχοντας διολισθήσει στα επίπεδα των 0,198 ευρώ. Η αλλαγή κλίματος έχει αποτυπωθεί και στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς έχει «τσιμπήσει» φτάνοντας το 7,1%.

Παρά την υποχώρηση, πάντως, τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα διατηρούν μεγάλο μέρος των κερδών, που σημαίνει ότι οι επενδυτές διατηρούν ελπίδες για το καλό σενάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, τρία είναι τα βασικά σενάρια για τις εξελίξεις στη χώρα το επόμενο διάστημα: α) να ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, να υπάρξει δήλωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης χρέους και να εγκριθεί η ένταξη στο QE της χώρας στις αρχές Μαρτίου, βελτιώνοντας εντυπωσιακά το κλίμα και την εμπιστοσύνη, β) να μην κλείσει η αξιολόγηση λόγω της επιμονής του ΔΝΤ σε νέα μέτρα, προκαλώντας πρόωρες εκλογές και γ) να κλείσει η αξιολόγηση με καθυστέρηση και πολλές υποσημειώσεις, μεταθέτοντας για μετά το πρώτο εξάμηνο την ένταξη στο QE.

Σημειώνουν ότι τα δύο πρώτα σενάρια θα έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στις αγορές, καθώς ακόμα και οι πρόωρες εκλογές θα προκαλέσουν ανοδική αντίδραση στην προοπτική σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό που υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με αστερίσκους και χωρίς ένταξη στο QE, θα διατηρήσει την αβεβαιότητα και η οικονομία θα «σέρνεται» οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία και του τρίτου μνημονίου και σε νέο αδιέξοδο.

Μπλόκο στην αντιμετώπιση «κόκκινων» δανείων

Από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περνά και το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, καθώς σε εκκρεμότητα παραμένουν τρεις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις δίχως τις οποίες οι τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν πλήρη δράση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων. Οι εκκρεμότητες αφορούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την ασυλία σε τραπεζικά στελέχη – εφοριακούς που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών και τη λογιστική – φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών που θα προκύψουν από πωλήσεις ή διαγραφές «κόκκινων» δανείων. Και τα 3 αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, η οποία σύμφωνα με το νέο μνημόνιο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του… 2016! Σύμφωνα με τις τράπεζες, για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων το 2017, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σχετικό θεσμικό «οπλοστάσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή