Αντιδράσεις για μετονομασία πλατείας στον Πύργο

Αντιδράσεις για μετονομασία πλατείας στον Πύργο

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η απόφαση του δημάρχου Πύργου Γαβριήλ Λιατσή να αλλάξει το όνομα της κεντρικής πλατείας της πόλης, που φέρει εδώ και δεκαετίες το όνομα του διακεκριμένου οικονομολόγου, πανεπιστημιακού και αντιστασιακού εκ Πύργου, Σάκη Καράγιωργα. Την πεποίθησή του ότι οι πλατείες δεν μπορούν να φέρουν τα ονόματα φυσικών προσώπων, παρά μόνον εννοιών, όπως ελευθερία, ανεξαρτησία ή δημοκρατία, επαναλαμβάνει ο κ. Λιατσής. Οι δηλώσεις του έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις ήδη από τον Δεκέμβριο. «Μετά τη χούντα η ονοματοδοσία έγινε εν θερμώ, ήταν προϊόν πάθους», ισχυρίζεται ο δήμαρχος στην «Κ», «δεν θέλω οι ονομασίες να διχάζουν τους πολίτες, όπως διαπιστώνω συχνά ότι συμβαίνει». Στο «μικροσκόπιο» βάζει πολλούς δρόμους, όπως και το νοσοκομείο της πόλης που λέγεται «Ανδρέας Παπανδρέου». «Εχουμε έλλειμμα ονοματοθεσίας στον Πύργο», καταλήγει ο κ. Λιατσής, που προαναγγέλλει ότι τα νέα ονόματα θα προέλθουν από συλλογικές διαδικασίες, «αν και δεν επείγει, έχουμε και άλλα προβλήματα στον δήμο».

Μαθητές, συναγωνιστές και συμπατριώτες, όμως, του Σάκη Καράγιωργα, σε όλη τη χώρα, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις παραπάνω δηλώσεις. Σχετικά με το θέμα έχουν καταθέσει επερώτηση στη Βουλή 40 βουλευτές, ενώ γίνεται συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου να αποσυρθεί η πρόταση μετονομασίας. «Ο Σάκης Καράγιωργας υπερασπίστηκε όσο λίγοι τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας», υπενθυμίζει παλαιός συναγωνιστής του Πυργιώτη ήρωα, που καταλογίζει στον δήμαρχο μικροπολιτικές σκοπιμότητες. «Για τους νεότερους υπενθυμίζω ότι ο Σάκης Καράγιωργας υπήρξε διάσημος Ελληνας οικονομολόγος, με σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό», συμπληρώνει η ίδια πηγή, «διετέλεσε καθηγητής στο Πάντειο, εργάστηκε σε διεύθυνση μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ επί κυβέρνησης Ενωσης Κέντρου και υφυπουργού Συντονισμού του Ανδρέα Παπανδρέου ορίστηκε γενικός γραμματέας της οικονομικής εξ υπουργών επιτροπής». Υπήρξε, κατά τη δικτατορία, ιδρυτικό στέλεχος της «Δημοκρατικής Αμυνας», που στόχο είχε την ανατροπή της δικτατορίας αλλά και τη θεμελίωση μιας σύγχρονης δημοκρατικής πολιτείας. Τον Ιούλιο του 1969 συνελήφθη, ενώ εκρήγνυτο στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος προοριζόταν για αντιστασιακή δράση κατά του καθεστώτος. Ο Καράγιωργας βασανίστηκε απάνθρωπα, όντας βαριά τραυματισμένος, ενώ καταδικάστηκε από το Εκτακτο Στρατοδικείο το 1970 σε ισόβια, ποινή που θα εκτίσει ώς την αμνήστευσή του το 1973. Μετά τη δικτατορία επανήλθε στο Πάντειο, όπου δίδαξε και διετέλεσε πρύτανης. Πέθανε το 1985 και έκτοτε τιμάται στην ιδιαίτερη πατρίδα του. «Αν όχι εκείνου, τότε ποιου το όνομα αξίζει να φέρει η πλατεία;» αναρωτιούνται πολλοί – δημότες και μη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή