Οι πέντε τάσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια

Οι πέντε τάσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης, οι δημογραφικές μετατοπίσεις, η επιτάχυνση της αστικοποίησης, η τεχνολογική πρόοδος και η κλιματική αλλαγή μαζί με την εξάντληση των φυσικών πόρων, αποτελούν τις πέντε βασικές τάσεις που θεωρείται ότι θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόσμου μας, ενώ παράλληλα αναμένεται να επηρεάσουν την άμυνα και την ασφάλεια παγκοσμίως. Καθεμία από τις βασικές αυτές τάσεις παρουσιάζεται αναλυτικά στη νέα έκθεση της PwC με τίτλο «Five Megatrends and their implications for Global Defense and Security».

Σύμφωνα με την EY, η μετατόπιση της οικονομικής δύναμης θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο ισχυρών εθνικών οικονομιών με σημαντικούς πόρους, τους οποίους θα πρέπει να προστατεύσουν αλλά και που είναι διαθέσιμοι για επενδύσεις στην άμυνα και στην ασφάλεια. Αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της εξάρτησης για προστασία ορισμένων χωρών από παραδοσιακές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ για την προστασία των πόρων αυτών, αλλά και τον επιμερισμό των επιχειρησιακών βαρών προκειμένου να προστατευθούν επαρκώς οι οικονομικές εμπορικές οδοί και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα από επικίνδυνες δυνάμεις.

Οι διευρυμένες και σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού θα γίνουν πιο ευάλωτες λόγω των κυβερνοεπιθέσεων στο πλαίσιο της βιομηχανικής κατασκοπείας, των κλοπών και των τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι δημογραφικές μεταβολές οφείλονται στη γήρανση του πληθυσμού στα κράτη της Δύσης η οποία οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις δημοσιονομικές προτεραιότητες, συχνά εις βάρος των αμυντικών δαπανών ή των δαπανών ασφάλειας. Στον αντίποδα, η αύξηση του πληθυσμού των νέων στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να οδηγήσει σε ριζοσπαστικοποίηση και κοινωνική αναταραχή, αυξάνοντας την πιθανότητα αποσταθεροποιητικών διακρατικών μετακινήσεων. Η τάση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας και για την αντιμετώπισή τους θα χρειαστούν επενδύσεις και καινοτόμες στρατηγικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή