Νόμπουο Κίσι: «Δύο υπερδυνάμεις της θάλασσας»

Νόμπουο Κίσι: «Δύο υπερδυνάμεις της θάλασσας»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ισχυρούς ναυτιλιακούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο αλλά και το ενδιαφέρον ιαπωνικών εταιρειών για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναδεικνύει σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Κ» ο Νόμπουο Κίσι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας. Ο κ. Κίσι, που επισκέφθηκε τη χώρα μας από το Σάββατο έως την περασμένη Δευτέρα, παρατηρεί ότι η Ιαπωνία και η Ελλάδα «είναι οι δύο μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις στον κόσμο» και ότι από το 1952 μέχρι σήμερα Ελληνες εφοπλιστές έχουν αγοράσει 1.724 καινούργια πλοία από ιαπωνικά ναυπηγεία. Εκφράζει, δε, την προσδοκία διεύρυνσης των διμερών οικονομικών δεσμών.

Oπως τονίζει, «οι ιαπωνικές επιχειρήσεις κατέχουν εξαιρετική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των υποδομών. Μάλιστα τον Μάιο πέρυσι η Ιαπωνία προήδρευσε στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που έγινε στη νήσο Iσε της Ιαπωνίας και έφερε ως θέμα συζήτησης τις επενδύσεις υποδομών υψηλής ποιότητας». Οι υποδομές που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας «προσφέρουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Αντιστρόφως, «υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον στην Ιαπωνία για τα ελληνικά προϊόντα όπως είναι το γιαούρτι, οι ελιές, το κρασί και άλλα, ενώ υπάρχει χώρος για περαιτέρω διεύρυνση αυτής της αγοράς. Ελπίζω λοιπόν ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς».

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στάση της ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Κίσι. Υπογραμμίζοντας τους ουσιώδεις δεσμούς της χώρας του με την Ευρώπη, ο Ιάπωνας υπουργός σημειώνει: «Βλέπουμε τα τελευταία έτη προσπάθειες αλλαγής του status quo σε διάφορα μέρη του πλανήτη –την Ουκρανία, την Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα– και γνωρίζουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ασφάλεια της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης ως κοινά θέματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν η Ιαπωνία, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες να συνεργαστούν απέναντι σε αυτά τα προβλήματα και να εξασφαλίσουν ειρήνη και σταθερότητα για τη διεθνή κοινότητα».

Ειδικά για την Ιαπωνία και την Ελλάδα, προσθέτει ότι «το κράτος δικαίου στη θάλασσα είναι απαραίτητο στοιχείο για την ευημερία τους. Γι’ αυτόν τον λόγο είχε ιδιαίτερη σημασία ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, μπορέσαμε να συμφωνήσουμε να συνεργαστούμε για την εδραίωση του κράτους δικαίου στη θάλασσα».

Ο κ. Κίσι δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο προσφυγικό: «Η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη γραμμή απέναντι στο προσφυγικό -μεταναστευτικό ζήτημα». «Είχα τη δυνατότητα να επισκεφθώ το κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα και πραγματικά μου έκαναν εντύπωση οι σκληρές προσπάθειες των Ελλήνων μαζί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ». Αναφέρει ότι το προσφυγικό «απασχολεί ιδιαιτέρως και την Ιαπωνία». «Eχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο για τη σταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, απ’ όπου πηγάζει το πρόβλημα», δηλώνει.

Για το Brexit, σημειώνει ότι η Ιαπωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις. «Eλπίζω ότι η διαδικασία αποχώρησης θα προχωρήσει ομαλά, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία».

Οσο για το Κυπριακό, ο Ιάπωνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κίσι αναφέρει: «Η χώρα μας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα αυτό».

Δεσμοί φιλίας και πολιτισμού

Ο Ιάπωνας υπουργός μιλάει για τις κοινές αξίες και αρχές των δύο χωρών (δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα, οικονομία της αγοράς). «Το 2019 θα έχουμε την 120ή επέτειο από τη σύναψη της συνθήκης φιλίας και εμπορίου Ιαπωνίας – Ελλάδας. Eχουμε την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μας και να διδαχθούμε ο ένας από τον άλλο», λέει. Μία σημαντική αφορμή για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2020. «Από την πλευρά μας, σεβόμενοι τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και θέλοντας να συνεχίσουμε το πνεύμα που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, προσπαθούμε ώστε η διοργάνωση να στεφθεί με επιτυχία», σημειώνει. «Η Ιαπωνία σκοπεύει μέχρι το 2020 να διαδώσει τη διοργάνωση “Sport for Tomorrow” σε πάνω από 10 εκατ. άτομα από 100 χώρες. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Eλληνα “χρυσό” ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, τον οποίον είχαμε προσκαλέσει στην Ιαπωνία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος». Εκφράζει μάλιστα την ελπίδα «πολλοί Ελληνες να επισκεφθούν την Ιαπωνία» με την ευκαιρία των Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή