Παιδιά υγιή, σε υγιή πλανήτη

Παιδιά υγιή, σε υγιή πλανήτη

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα πήγαμε λαϊκή – ήταν τέλεια! Τα παιδιά βομβάρδισαν τους μανάβηδες με ερωτήσεις: «Εχουν φάρμακα τα φρούτα;», «Από πού έρχονται οι μπανάνες;», «Εχετε άλλες ντομάτες; Αυτές είναι θερμοκηπίου…». Μέχρι ψαρομεζούρα δώσαμε στο ψαράδικο, επειδή πρέπει να αφήνουν τον γόνο να γίνει γονιός», καταγράφει την εμπειρία της η Νίκη, νηπιαγωγός, η οποία συμμετείχε με την τάξη της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του WWF «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης». «Πρόκειται για μία προσπάθεια που πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και απευθύνεται στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν να τρώνε υγιεινά και οικολογικά. Κάτω από την ίδια ομπρέλα, αξιοποιείται το βιβλίο μου «Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν. Ενα μενού με νόμους και με νου» (εκδ. Παιδικής Νομικής Βιβλιοθήκης), το οποίο πλαισιώνεται με τη διασκευασμένη εκδοχή του, μία θεατρική παράσταση από την ομάδα “Δον Κιχώτες”», εξηγεί η κ. Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της WWF Hellas.

Η σταδιακή εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής από τους σημερινούς 15χρονους και η στροφή τους στο ανθυγιεινό, έτοιμο φαγητό, καθώς επίσης και στην κατανάλωση αλκοόλ, όπως κατέδειξε έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ευρώπη (Health at a Glance – Europe 2016), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην «Κ» (16/12/2016 της Π. Μπουλούτζα), κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα Ελληνόπουλα έχουν πάρει την κατιούσα σε ό,τι αφορά τη διατροφή τους δεν είναι κάτι νέο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και δραστηριοποιημένο σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη διατροφή, ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα και προηγούμενων αντίστοιχων ερευνών: «Ενδεικτικά να αναφέρω πως στο πλαίσιο του προγράμματος “Παιδιά όλο υγεία” του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (2009, 2014, 2015), διαπιστώθηκε –μεταξύ άλλων– η μείωση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού γεύματος, η αύξηση του χρόνου παραμονής των παιδιών μπροστά σε μία οθόνη τηλεόρασης, υπολογιστή ή video game, από το 29% στο 39% τις καθημερινές και από το 44% στο 59% τα Σαββατοκύριακα. Ακόμη χειρότερο το αποτέλεσμα εφόσον η συγκεκριμένη ενασχόληση συνοδεύεται από την κατανάλωση ανθυγιεινών σνακ. Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην κεντρικού τύπου παχυσαρκία (33,4%), στην εναπόθεση δηλαδή λίπους στην κοιλιά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και μεταβολικά νοσήματα (Journal of Nutrition). Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μελέτης HELENA – Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence, με την υποστήριξη της Ε.Ε., διαπιστώθηκε πως οι έφηβοι της νότιας Ευρώπης δεν καταναλώνουν πρωινό σε ποσοστό 31%, ενώ όσοι το έκαναν, ακολουθούσαν τη σχετική παρότρυνση των γονέων τους ή έτρωγαν μαζί. Η μεγάλη σημασία της λήψης πρωινού προκύπτει και από το ότι οι έφηβοι που υιοθετούσαν τη συγκεκριμένη συνήθεια ήταν οι ίδιοι που λάμβαναν τακτικά γεύματα μέσα στη μέρα, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ποσοστό λίπους, έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής και ζωής γενικά».

Πώς εισπράττουν τα παιδιά τα μηνύματα για την υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον διατροφή; «Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε τρία σχολεία, διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά απολαμβάνουν ιδιαίτερα τα παιχνίδια γευσιγνωσίας – «Καταπληκτική γεύση!», αναφώνησε μικρός μαθητής μόλις δοκίμασε βραστή φακή με κλειστά μάτια. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η αλλαγή συνηθειών», αρχίζει να λέει η κ. Σβορώνου, συνεχίζοντας: «Τα μηνύματα μεταφέρονται στο σπίτι σε χαρτάκια. “Τρώω περισσότερα φρούτα και λαχανικά”, “Δεν πετάω το φαγητό μου”, “Το πρωινό, απαραίτητο”».

Σημασία έχει η εκπαίδευση ολόκληρης της οικογένειας. Οπως τονίζει ο κ. Χρύσου, «το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη διατροφή των σπιτιών και όχι στη διατροφή των παιδιών, γι’ αυτό απαιτείται συνολική αντιμετώπιση. Αρχικά, πρέπει να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των γονέων, κι όταν το παιδί αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε υποστηρικτικό περιβάλλον, ανταποκρίνεται άμεσα και με εντυπωσιακό τρόπο. Αντίθετα, όταν προσπαθεί να φάει πιο υγιεινά και ο μπαμπάς γυρίζει σπίτι φορτωμένος σνακ, τα οποία θα καταναλώσει με τους φίλους του βλέποντας τον αγώνα, το παιδί νιώθει ότι δεν του επιτρέπεται να απολαμβάνει με τους υπόλοιπους. Οχι ότι κάνει μία προσπάθεια να ζήσει καλύτερα».

Εντεκα δραστηριότητες

Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» του εκπαιδευτικού προγράμματος «Υγιή Παιδιά, Υγιής Πλανήτης» της WWF, η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου επισημαίνει: «Εκτός της αναγνωρισμένης αξίας της μεσογειακής διατροφής, αναδεικνύεται η σύνδεση της υγιεινής διατροφής με τη διατροφή που προστατεύει τον πλανήτη μας. Παιδιά και γονείς πρέπει να κατανοήσουν πως το πιάτο μας έχει ένα οικολογικό αποτύπωμα. Εχουμε φτάσει να τρώμε κάθε τροφή όλο τον χρόνο. Ομως αυτό κοστίζει στη φύση – έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα, λιπάσματα, έχει επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τη μεταφορά της… Πρόκειται για ένα ζήτημα περιβαλλοντικό, οικονομικό και ηθικό. “Τρώω εποχικά και τοπικά λαχανικά και φρούτα”, “Αποφεύγω την κατανάλωση απειλούμενων ειδών”, ορισμένα από τα μηνύματα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκρυσταλλώνεται σε 11 δραστηριότητες: βόλτα στη λαϊκή, ομαδικό κολατσιό και αξιολόγησή του ως προς το οικολογικό του αποτύπωμα κ.ά. Την επόμενη χρονιά, οι δραστηριότητες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στο Διαδίκτυο, ενώ θα ξεκινήσουμε και καμπάνια με το WWF, ταξιδεύοντας με κινητή έκθεση σε 20 πόλεις της Ελλάδας. Στο τρίπτυχο του προγράμματος περιλαμβάνεται το βιβλίο μου, στο πίσω μέρος του οποίου ο μικρός αναγνώστης θα βρει τη νομοθεσία που αφορά τη διατροφή προσαρμοσμένη στην ηλικία του. Τέλος, μία διασκεδαστική και ευρηματική παράσταση από τους Δον Κιχώτες ολοκληρώνει το πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από τα ιδρύματα Στ. Νιάρχου και Ι. Λάτση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή