Βερολίνο: Δεν υπάρχουν αντιφάσεις στις δηλώσεις Σόιμπλε για ΔΝΤ και πρόγραμμα

Βερολίνο: Δεν υπάρχουν αντιφάσεις στις δηλώσεις Σόιμπλε για ΔΝΤ και πρόγραμμα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αντίφαση στις δηλώσεις Σόιμπλε του σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα δεν βλέπει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ σύμφωνα με όσα είπε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξη του στην Süddeutsche Zeitung την περασμένη Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε μεν επιμείνει στην παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, στην περίπτωση όμως που αποφασίσει εκείνο να αποσυρθεί τότε ο κ. Σόιμπλε είχε προτείνει τη συμμετοχή στη θέση του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Η συμμετοχή του θα ήταν σημαντική, επιχειρηματολόγησε ο κ. Σόιμπλε, για να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα από τη γερμανική βουλή.

Αντιθέτως, στη χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο Bloomberg ο κ. Σόιμπλε σχεδόν απερίφραστα προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως σε περίπτωση που φύγει το ΔΝΤ τότε η γερμανική βουλή δεν πρόκειται να δώσει την έγκρισή της για διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά ένα ένα νέο πρόγραμμα.

Δεν διαψεύδεται η συμμετοχή του ESM

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντένις Κόλμπεργκ αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις κατά πόσο η νεότερη τοποθέτηση Σόιμπλε σημαίνει ότι με την απομάκρυνση του ΔΝΤ δεν θα υπάρξει άλλο ελληνικό πρόγραμμα.

Στην ερώτηση αν εξακολουθούν να ισχύουν αυτά που δήλωσε ο υπουργός για το ρόλο του ESM σε περίπτωση που αποχωρήσει το ΔΝΤ, ο εκπρόσωπός του διαβεβαίωσε ότι αυτά που είπε πριν μια εβδομάδα «μιλούν από μόνα τους».

Ο κ. Κόλμπεργκ παρέπεμψε πάντως στη σημερινή συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Σύμφωνα με τον κ. Κόλμπεργκ οι συνομιλίες των δύο ήταν «εποικοδομητικές». Εκτός αυτού, «για μια ακόμη φορά» η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε στον κ. Σόιμπλε ότι «και στο μέλλον το ΔΝΤ θα συμμετέχει με εποικοδομητικό τρόπο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ταχεία επίτευξη μιας συμφωνίας για την πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα, δηλαδή και με πόρους του ΔΝΤ.»

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντα θεωρούσε την οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως «απαραίτητη», τόνισε επίσης ο κ. Κόλμπεργκ. Άλλωστε, το ίδιο το Ταμείο είχε δεσμευτεί σε δήλωση στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 ότι θα συμμετέχει. Και αυτή η δέσμευση «επιβεβαιώθηκε» τώρα από την κ. Λαγκάρντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή