Αίτηση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς μέσω fast track από τη Vodafone

Αίτηση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς μέσω fast track από τη Vodafone

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίτηση υπαγωγής στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, γνωστό ως fast track, υπέβαλε η Vodafone – Πάναφον ΑΕΕΤ για το επενδυτικό της σχέδιο που αφορά τη δημιουργίας δικτύου νέας γενιάς σταθερής τηλεφωνίας. Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μέρος του συνολικού επενδυτικού προγράμματος της Vodafone Ελλάδος ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020, ενώ η χρηματοδότησή του, έως την ολοκλήρωσή τους, έχει εξασφαλιστεί με κεφάλαια από τον διεθνή όμιλο του Vodafone Group.

Η επένδυση αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση σε δίκτυο Fiber to the Home (FTTH) στην Ελλάδα και ο χρονικός ορίζοντας πραγματοποίησής της αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία της, καθώς και στην εκδήλωση όλων των συνυφασμένων με αυτή οφελών. Ο σχεδιασμός της υλοποίησης έχει ολοκληρωθεί πλήρως και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα τεχνικά έργα εγκατάστασης οπτικών ινών στα πρώτα αστικά κέντρα. Κατά το διάστημα αυτό, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εντός της Vodafone, οι οποίες θα διατηρηθούν και μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, ενώ αρκετές θέσεις θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της επένδυσης, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί για το κόστος εργασιών διεξαγωγής τεχνικών έργων και ανάπτυξης νέων εφαρμογών και την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.

Λίστα αναμονής

Πάντως, ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την υπαγωγή της επένδυσης στο fast track, ενώ στη σχετική «λίστα αναμονής» υπάρχουν ακόμη πέντε επενδυτικά σχέδια. Σημειώνεται ότι η τελευταία απόφαση που εξέδωσε η ΔΕΣΕ για υπαγωγή επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης ήταν τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει κατατεθεί φάκελος υπαγωγής, αλλά ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στο fast track, είναι τα ακόλουθα:

1. Μεγάλη τουριστική επένδυση από την εταιρεία Halcyon Hills A.E. με την επωνυμία Hera Bay Luxury Resort στο νησί της Σάμου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει επένδυση στη Σάμο και ενδιαφέρεται για ακόμη μία, κάτι όμως που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις στο νησί, με υπέρμαχους και επικριτές.

2. Κατασκευή και λειτουργία πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος και τουριστικού λιμένα στη θέση Αχλάδα, του Δημοτικού Διαμερίσματος Σάρτης του Δήμου Σιθωνίας. Επενδυτικός φορέας είναι η εταιρεία Ηappy Holidays A.E. – Porto Sarti Resort.

3. Κατασκευή και λειτουργία πολιτιστικού και εμπορικού πάρκου αναψυχής στο Ηράκλειο Κρήτης από την εταιρεία Βήτα Πρώτη Α.Ε.

4. Τουριστική επένδυση στη Βοιωτία για την ανέγερση τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχείου, αθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και γήπεδο γκολφ, καθώς και συνεδριακού κέντρου, από την εταιρεία Sportsland A.E.

5. Κατασκευή και λειτουργία συστάδας εννέα φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 470 MW και συνολικού προϋπολογισμού 384 εκατ. ευρώ από την εταιρεία Consortium Solar Power Systems Ltd.

Στον σχετικό κατάλογο εμφανίζεται ακόμη η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας «Αγυιά» για κατασκευή τουριστικής επένδυσης στην Ιθάκη, η οποία προκάλεσε θύελλα συζητήσεων πριν από μερικούς μήνες, λόγω της ανάμειξης του ονόματος του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή