Οι «ανοικτές πληγές» της αιγυπτιακής οικονομίας

Οι «ανοικτές πληγές» της αιγυπτιακής οικονομίας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αίγυπτος, που το περασμένο έτος προσέφυγε στην αρωγή του ΔΝΤ υπό το βάρος ενός εξωτερικού χρέους της τάξης του 100%, έχει πληρώσει το οικονομικό τίμημα της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και των μαζικών κινητοποιήσεων τη διετία 2011-2012. Από το 2014 που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, ο στρατηγός Σίσι προχώρησε σε υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και περικοπή των επιδοτήσεων στην ενέργεια. Το ΔΝΤ που ενέκρινε δάνειο ύψους 12 δισ. δολαρίων για την Αίγυπτο, τόνισε πως στοχεύει να στηρίξει τον λαό της Αιγύπτου.

Οι Αιγύπτιοι έχασαν, ωστόσο, το 65% των αποταμιεύσεών τους μόλις η κυβέρνηση επέτρεψε την ελεύθερη διακύμανση της αιγυπτιακής λίρας τον Νοέμβριο. Η ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος υπήρξε από τους απαράβατους όρους για την έγκριση του δανείου αλλά και αναπόφευκτη επιλογή: είχαν σχεδόν εξανεμισθεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας που δεν μπορούσε πια να παρέμβει στην αγορά. Μία ημέρα προτού επιτραπεί η ελεύθερη διακύμανση, το δολάριο αντιστοιχούσε σε 8,78 αιγυπτιακές λίρες, αλλά δύο εβδομάδες αργότερα είχε φτάσει στις 17,54 αιγυπτιακές λίρες. Tον Φεβρουάριο του 2011, όταν άρχιζαν οι μαζικές κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας ανέρχονταν σε 36 δισ. δολάρια. Σήμερα μόλις που υπερβαίνουν τα 5 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή οι τιμές βασικών αγαθών και προπαντός των εισαγόμενων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη αυξανόμενες κατά 200% με 300%. H υποτίμηση οδηγεί αυτομάτως σε διεύρυνση των ανισοτήτων στη χώρα: οι πλούσιοι και οι επιχειρηματίες της Αιγύπτου διατηρούν τα κεφάλαιά τους σε ξένο νόμισμα σε αντίθεση με τη μεγάλη μάζα του αιγυπτιακού λαού που είδαν τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται εν μια νυκτί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή