Βαρύ πλήγμα στη μεξικανική οικονομία από την εκλογή Τραμπ

Βαρύ πλήγμα στη μεξικανική οικονομία από την εκλογή Τραμπ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση βυθίζονται δύο οικονομίες που τα τελευταία χρόνια δεν απασχολούν συχνά την οικονομική ειδησεογραφία.

Ο λόγος για την Αίγυπτο –που το 2015 ανακάλυψε το κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ, αυξάνοντας περαιτέρω το διεθνές ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο– και το Μεξικό που επανήλθε στην επικαιρότητα μέσω του Ντόναλντ Τραμπ.

Η μεξικανική οικονομία παραπαίει με το νόμισμα να κατρακυλά αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Πάντως, το Μεξικό αντιμετωπίζει πρόβλημα πολύ προτού εξαπολύσει εναντίον του απειλές ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Από την ημέρα της εκλογής του, το μεξικανικό πέσο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 11% έναντι του δολαρίου, αλλά αυτό φαίνεται μάλλον με χαριστική βολή παρά σαν καίριο χτύπημα.

Τα τελευταία τρία χρόνια η οικονομία του Μεξικού επιβραδύνεται σημαντικά, ακολουθώντας τις τιμές του πετρελαίου. Αν και δεν περιλαμβάνεται στους παραδοσιακούς πετρελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πτώση του «μαύρου» χρυσού, το Μεξικό αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από τις πωλήσεις πετρελαίου. Ετσι, η πτώση των τιμών του «μαύρου» χρυσού οδήγησε αναπόφευκτα σε μεγάλες περικοπές στους τομείς της δημόσιας υγείας και παιδείας αλλά παράλληλα και σε ραγδαία μείωση των επενδύσεων στην κρατική πετρελαϊκή Pemex. Οικονομικοί αναλυτές της Τράπεζας του Μεξικού αλλά και της Citi/Banamex προεξοφλούν πως φέτος η οικονομία δεν πρόκειται να σημειώσει ανάπτυξη πάνω από το 1,7%. Θα πρόκειται εν ολίγοις για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειώσει από το 2013 όταν το μεξικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,4%.

Αναμφίβολα, πάντως, οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και η προοπτική να τις υλοποιήσει έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μεξικανική οικονομία. Η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motors ήταν η πρώτη του κλάδου που, υπό την απειλή των τιμωρητικών δασμών στις εισαγωγές της από το Μεξικό στις ΗΠΑ, ακύρωσε επενδυτικό της σχέδιο αξίας 1,6 δισ. δολαρίων σχετικό με την ανέγερση μονάδας παραγωγής μοντέλων Ford Focus. Είχε προηγηθεί η απόφαση της βιομηχανίας Carrier να μη μεταφέρει τμήμα της παραγωγής της στο Μεξικό αλλά έχουν ακολουθήσει ανάλογες αποφάσεις και άλλων αμερικανικών βιομηχανιών. Το πρόβλημα για το Μεξικό είναι ότι προέρχεται από τις ΗΠΑ τουλάχιστον το 50% των ξένων επενδύσεων στη χώρα, που το 2015 έφτασαν τα 30 δισ. δολάρια. Ο όμιλος Citigroup έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για τις ξένες επενδύσεις που θα γίνουν στο Μεξικό φέτος στα 25 δισ. δολάρια από τα 35,8 δισ. δολάρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Και βέβαια οι αρνητικές εξελίξεις σε αυτό το πεδίο θα έχουν αντίκτυπο και στις εξαγωγές του Μεξικού στις ΗΠΑ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον τα 3/4 του συνόλου των εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή