Ο Τραμπ, τα πετροδολάρια και τα λιτά πάρτι στο Νταβός

Ο Τραμπ, τα πετροδολάρια και τα λιτά πάρτι στο Νταβός

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit, το Νταβός ήταν κάπως διαφορετικό και πιο συγκρατημένο από άλλες χρονιές σε ό,τι αφορά τη νυχτερινή διασκέδαση των θαμώνων του. Δεν υπήρξαν φέτος πολλά από τα καθιερωμένα πάρτι ιδιαιτέρως από τράπεζες όπως οι Standard Chartered και Bank of America που αποφάσισαν να περιορίσουν τις δαπάνες για βραδινή διασκέδαση, ενώ κάποιες άλλες όπως η Citigroup και η Barclays διοργάνωσαν πολύ πιο περιορισμένες εκδοχές των γνωστών πάρτι στην ελβετική πόλη.

Στο δείπνο που διοργάνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, παρευρέθησαν ο Στιούαρτ Γκιούλιβερ της HSBC Holdings Plc, ο Λάρι Φινκ επικεφαλής του fund BlackRock INc και ο Τζο Χάρλαν, αντιπρόεδρος του κολοσσού της Dow Chemical Co όπως και η αφρόκρεμα της σαουδαραβικής επιχειρηματικής κοινότητας. Οι ομιλίες που εκφώνησαν ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco ήταν, πάντως, σύντομες.

Στους διαδρόμους αλλά και στο περιθώριο των συζητήσεων σε κάθε στρογγυλή τράπεζα, οι αντιπρόσωποι που συμμετείχαν φέτος είχαν τη διάθεση να συζητήσουν ένα και μοναδικό θέμα: τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Corporation America, Μάρτιν Γιουρνέκιαν, «το 99% των συζητήσεων εδώ αφορά τον Τραμπ», ενώ ο Ινδός μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Vedanta Resources, Ανίλ Αγκαργουάλ, δήλωνε πως μπορεί «να κατανοήσει τι συμβαίνει με τον Τραμπ, καθώς μερικοί από εμάς έχουν κάπως κουραστεί από τη γραφειοκρατία και το παλιό σύστημα». Σε όσα πάρτι διοργανώθηκαν στην πόλη εμφανίστηκαν, πάντως, πολλά από τα γνωστά και συνήθη πρόσωπα όπως ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και η Ανα Μπεατρίζ Μπάρος, μοντέλο από τη Βραζιλία, που εμφανίστηκε με τον σύζυγό της.

Ξεφάντωσε η Google

Το πιο πολυσυζητημένο πάρτι στο φετινό Νταβός ήταν αυτό που διοργάνωσε η Google στο InterContinental Hotel. Επίσης, κατά την πάγια τακτική του των τελευταίων ετών, ο επενδυτής Αντονι Σκαραμούτσι, που έχει αναλάβει σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, παραχώρησε δεξίωση στο φημισμένο Hotel Europe στην οποία προσέφερε ένα εντυπωσιακό κατάλογο από πανάκριβα κόκκινα κρασιά και σαμπάνιες.

Σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέφερε ότι τις ημέρες πριν από τη διοργάνωση κατέφθασε στο ελβετικό θέρετρο ένας «πραγματικός στρατός» από καμαριέρες, γκαρσόνια, πορτιέρηδες και μπάρμαν που φτιάχνουν κοκτέιλ για τους θαμώνες του Φόρουμ. Η βρετανική εφημερίδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τα πολυτελή καταλύματα στα οποία κοιμήθηκαν οι ισχυροί του κόσμου, το προσωπικό που τους εξυπηρέτησε κοιμόταν σε δωμάτια με πέντε κλίνες το καθένα και παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της ανισότητας ήταν κεντρικό στο φετινό Νταβός.

Σε άλλο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της βρετανικής Telegraph αναφέρεται ότι το βράδυ της Τετάρτης έληξε απογοητευτικά: το δείπνο που προσφέρθηκε στους δημοσιογράφους όχι μόνον δεν ήταν ανάλογο των πολυτελών εδεσμάτων για όσους συμμετείχαν αλλά αποτελούνταν από απλά τυροπιτάκια και κέικ. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέφυγε τα πολλά κοκτέιλ πάρτι μετά το σκι, που αποτελούν κάτι σαν σήμα κατατεθέν του Νταβός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή