Με ΦΑΜΑΡ και 4 ακόμη επιχειρήσεις ξεκινάει η αναδιάρθρωση «κόκκινων» εταιρικών δανείων

Με ΦΑΜΑΡ και 4 ακόμη επιχειρήσεις ξεκινάει η αναδιάρθρωση «κόκκινων» εταιρικών δανείων

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα στην ελληνική αγορά μέσω της ΦΑΜΑΡ πραγματοποιεί το αμερικανικό fund KKR, εντάσσοντας στην πλατφόρμα αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων Pillarstone τη διαχείριση της φαρμακοβιομηχανίας του ομίλου Μαρινόπουλου.

Η ένταξη της ΦΑΜΑΡ στην Pillarstone με στόχο την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού της ύψους 150 εκατ. ευρώ, την αναχρηματοδότησή της με «φρέσκο» χρήμα 40 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια την εξεύρεση επενδυτών, αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο πείραμα, αλλά όχι το μόνο. Στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο εμπλεκόμενες τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, έχουν μπει ήδη οι επόμενες προτάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες από τον μακρύ κατάλογο των επιχειρήσεων με «κόκκινα» δάνεια, έχουν προκριθεί μόλις τρεις-τέσσερις. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τον κλάδο της μεταλλουργίας, των τροφίμων και της λιανικής πώλησης υποδημάτων.

Η βιωσιμότητα

Αν και στις ασκήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών και της Pillarstone –της ευρωπαϊκής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων με επικεφαλής τον κ. Τζον Ντέιβισον– έχει εξεταστεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων από τον μακρύ κατάλογο των υπερχρεωμένων εταιρειών, η επιλογή, όπως προκύπτει από την πορεία των συζητήσεων, είναι αυστηρή και δύσκολη. Το βασικό κριτήριο δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα, στοιχείο που παραπέμπει σε δυναμικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η στόχευση της Pillarstone δεν αφορά μικρές επιχειρήσεις και γι’ αυτό ο δανεισμός πρέπει να ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το μοντέλο βασίζεται στη συνεργασία τραπεζών, στον βαθμό που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει δάνεια και στις τέσσερις τράπεζες.

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία για την αδειοδότηση της κοινής εταιρείας που θα συστήσουν οι δύο τράπεζες και η Pillarstone για τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και η οποία θα φέρει την επωνυμία Manco. Στόχος είναι έως τα τέλη Φεβρουαρίου, το εγχείρημα να μπει σε πλήρη εφαρμογή. Για τον λόγο αυτό έχουν επιλεγεί ήδη τα γραφεία, αλλά και τα στελέχη που θα τρέξουν τη δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ο κ. Ηλίας Σακέλλης, που είναι υπεύθυνος για τη δόμηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της πλατφόρμας της Pillarstone στην Ελλάδα, αλλά και για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Pillarstone σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους κλάδους της ναυτιλίας και των φυσικών πόρων, ενώ ο κ. Τζορτζ Στράτενγουερθ έχει αναλάβει καθήκοντα μη εκτελεστικού συμβούλου της ελληνικής πλατφόρμας της Pillarstone, υπεύθυνος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και για την εποπτεία των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Το μοντέλο που εισάγει το KKR είναι ήδη δοκιμασμένο στην Ιταλία, μια χώρα με επίσης υψηλό δείκτη επισφαλειών μετά την Κύπρο και την Ελλάδα. Βασίζεται στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων με υψηλό δανεισμό, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν χωρίς αναχρηματοδότηση και την οποία οι τράπεζες σήμερα αδυνατούν να προσφέρουν λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η συμμετοχή της Pillarstone προϋποθέτει την εκπόνηση ενός business plan, το οποίο αναλαμβάνει να υλοποιήσει μια νέα διοικητική ομάδα που επιλέγεται ανά περίπτωση. Οσο για τη συμφωνία με τους μετόχους είναι ικανή, αλλά όχι αναγκαία συνθήκη. Η παρουσία του KKR, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 130 δισ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αλλά και την πρόσληψη των στελεχών και της διοικητικής ομάδας που θα το υλοποιήσει και η οποία μπορεί να είναι από το εξωτερικό ή όχι. Η Pillarstone που φιλοδοξεί να διοχετεύσει έως και 20 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, λαμβάνει αμοιβές υπεραπόδοσης που υπολογίζονται με βάση τους δείκτες λειτουργικής κερδοφορίας και την ομαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού των εν λόγω επιχειρήσεων, οι οποίες μετά τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση θα πωληθούν. Μέχρι τότε μέτοχοί τους παραμένουν οι τράπεζες.

Η προστασία

Κλειδί για την επιτυχή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, είτε μέσω της ανάθεσης της διαχείρισης ή της πώλησής τους είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, που δρομολογείται με σχετικό νομοσχέδιο, είναι η προώθηση της διάταξης για την προστασία των τραπεζικών στελεχών. Η ρύθμιση αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση αλλά και προϋπόθεση για την εκπλήρωση της υποχρέωσης που έχουν αναλάβει οι τράπεζες να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 40,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019. Το κλίμα ποινικοποίησης που υπάρχει σήμερα έχει οδηγήσει σε απροθυμία των τραπεζών να ρυθμίσουν δάνεια και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές επιχειρήσεις οδηγούνται σε πτώχευση και ρευστοποίηση, ακριβώς γιατί η διαδικασία αυτή δεν επιφέρει καμία ευθύνη. Ετσι αντί να προκρίνεται η διάσωση της επιχείρησης μέσα από τη ρύθμιση της οφειλής, προκρίνεται το κλείσιμο και ο οριστικός θάνατος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή