Πόσοι παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Τραμπ – Ποιος πρόεδρος κατέχει το ρεκόρ;

Πόσοι παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Τραμπ – Ποιος πρόεδρος κατέχει το ρεκόρ;

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ να είχε υψηλές βλέψεις για τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ όσον αφορά τον αριθμό των πολιτών που θα την παρακολουθούσαν, ωστόσο ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν τα πήγε και τόσο καλά – εκτός και αν συνυπολογισθούν όσοι διαδήλωναν εναντίον του σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μέσων, η χθεσινή τελετή συγκέντρωσε… μόλις 250.000 πολίτες (έναντι των προσδοκιών για 700.000).

Πόσοι παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Τραμπ – Ποιος πρόεδρος κατέχει το ρεκόρ;-1

Περίπου τον ίδιο αριθμό παρισταμένων στην ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον το 1997 (ο οποίος είχε συγκεντρώσει περί τους 800.000 το 1993), αλλά λιγότερους απ’ όσους παρέστησαν στην ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 2001 (το 2005 είχε συγκεντρώσει περίπου 400.000) και του πατέρα του το 1989 (περίπου 300.000 αμφότεροι).

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε, βέβαια, να ξεπεράσει τους… 10.000 που παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981 (η πρώτη που έλαβε χώρα στη δυτική πτέρυγα του Καπιτωλίου) και τους 140.000 που αγόρασαν εισιτήριο για τη δεύτερη τελετή του Ρεπουμπλικανού προέδρου το 1985, που, όμως, λόγω θερμοκρασιών Σιβηρίας, τελέστηκε εντός του Καπιτωλίου.

Το ρεκόρ, βέβαια, δικαίως κατέχει ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Το 2009, έτος της πρώτης του ορκωμοσίας ως προέδρου, ο Ομπάμα κατάφερε να συγκεντρώσει 1,8 εκατομμύρια πολίτες

Πόσοι παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Τραμπ – Ποιος πρόεδρος κατέχει το ρεκόρ;-2

Το 2013, στην τελετή για τη δεύτερη συνεχόμενη επιτυχημένη καμπάνια του, συγκέντρωσε, μεν, λιγότερους, αλλά οι πολίτες που παραβρέθηκαν υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο.

Πόσοι παραβρέθηκαν στην ορκωμοσία Τραμπ – Ποιος πρόεδρος κατέχει το ρεκόρ;-3

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας των διαφορών στα νούμερα που έδιναν διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ, φέτος κανένας αντίστοιχος φορέας δεν θα εκδώσει επίσημα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή