Πρέπει να σωθεί ο ΔΟΛ;

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι εργαζόμαστε στον Τύπο, προσευχόμαστε να μείνουν ανοιχτά τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ. Οχι μόνο γιατί εκεί εργάζονται φίλοι και συνάδελφοι αγαπητοί, ορισμένοι από τους καλύτερους Ελληνες αρθρογράφους και ρεπόρτερ αλλά και γιατί ως επαγγελματίες έχουμε συμφέρον από μια αγορά με βάθος. Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερα «μαγαζιά» υπάρχουν, τόσο ευνοϊκότερη καθίσταται η θέση των εργαζομένων. Επίσης όσο περισσότερες εφημερίδες επιβιώσουν τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να διατηρηθούν τα προγράμματα των μεγάλων διαφημιζόμενων στα έντυπα. Η συρρίκνωση του κλάδου θα φέρει πολύ απλά την οριστική και απόλυτη μετανάστευση των διαφημιστικών κονδυλίων σε άλλα μέσα οπότε και θα επέλθει το τέλος της έντυπης ενημέρωσης. Αυτή είναι η συντεχνιακή μας αγωνία, αλλά υπάρχει ανυπόκριτα, σε όλους εμάς που λειτουργούμε σε αυτό το ιδιότυπο επάγγελμα και μια άλλη εξίσου βαθιά: εάν μετά την «Ελευθεροτυπία» κλείσουν και αυτές οι δύο ιστορικές εφημερίδες και με δεδομένο ότι κανένα μεγάλο ενημερωτικό σάιτ δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά αυτή τη στιγμή ανεξάρτητα από τα έντυπα, είναι σαφές ότι η απώλεια πλήττει ευθέως το αγαθό της πολυφωνικής ενημέρωσης. Δηλαδή την ψυχή της αστικής δημοκρατίας.

Ασφαλώς κάνουν λάθος κολοσσιαίο οι κυβερνώντες, αν ανομολογήτως επιθυμούν και παρασκηνιακώς εργάζονται να ανταλλάξουν τη σωτηρία των δύο ιστορικών εφημερίδων με μια φιλική προς την πολιτεία τους «γραμμή», αν όχι και των δύο τουλάχιστον της μιας. Το ολίσθημα δεν είναι μόνο ηθικό, ούτε μόνο πολιτικό, είναι και λογικό: οποιαδήποτε εφημερίδα χειραγωγηθεί θα χάσει τους αναγνώστες της, άρα θα τους είναι άχρηστη και επιπλέον θα καταστραφεί οικονομικά επιβαρύνοντας τις τράπεζες, άρα στην παρούσα συγκυρία τους φορολογουμένους. Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είναι ίσως μαζί με τον Γ. Κοσκωτά ο μόνος υπάλληλος μεγάλης εταιρείας που έγινε ιδιοκτήτης της. Η δικαιοσύνη ερευνά τις υποθέσεις του. Στον προηγμένο κόσμο, όταν μια εταιρεία χρεοκοπεί ο ιδιοκτήτης της πάει σπίτι του χωρίς ούτε μία μετοχή και οι τράπεζες αναλαμβάνουν την εξυγίανση και την πώλησή της. Αν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή