«Κόντρα» για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

«Κόντρα» για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διάσταση απόψεων, με ισχυρές υπόνοιες ενδοκυβερνητικής «κόντρας», σημειώνεται στο θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη σαφή περιγραφή από τον υπουργό Επικρατείας (σ.σ. και τέως Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Χριστόφορο Βερναρδάκη συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο τη μονιμοποίηση της πλειονότητας των περίπου 40.000 συμβασιούχων που απασχολούνται στο Δημόσιο, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνουν κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι».

Παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι πλευρές τάσσονται υπέρ της εξυπηρέτησης των αναγκών του Δημοσίου από μόνιμο προσωπικό, εντούτοις εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις ως προς τον σχεδιασμό που θα ακολουθηθεί.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, ο κ. Βερναρδάκης διατύπωσε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τον σχεδιασμό του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας. Κατά τον κ. Βερναρδάκη, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μονιμοποιηθούν περίπου 10.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους (καθαριότητα, παιδικοί σταθμοί, κοινωνικές δομές σίτισης, φύλαξης κ.ο.κ.) μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ενώ ο μεγάλος όγκος της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων θα αποκτήσει εργασιακή σχέση μόνιμου προσωπικού μέσω της κινητικότητας.

Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ωστόσο, πέραν της κατηγορηματικής δήλωσης ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει μονιμοποίηση συμβασιούχων», ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κλειστός» διαγωνισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων. «Δεδομένης της αυτοτέλειας των δήμων, δεν μπορεί να υπάρξει συνολικός διαγωνισμός». «Σε κάθε περίπτωση, η όποια προκήρυξη διαγωνισμού θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Και οι νυν εργαζόμενοι με συμβάσεις, αλλά και άλλοι, εφόσον το επιθυμούν. Κατά τα λοιπά, θα ακολουθηθεί η πάγια διαδικασία. Οι θέσεις που θα προκηρυχθούν θα είναι μεν μόνιμου προσωπικού, στο πλαίσιο που προβλέπονται από το μνημόνιο αλλά ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και η προϋπηρεσία των ήδη εργαζομένων θα προσμετρηθεί με τον τρόπο που ισχύει για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων από το ΑΣΕΠ. Δεν θα πριμοδοτηθούν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι». Οπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα «ανοίξουν» από την αρχή οι συγκεκριμένες θέσεις οι οποίες θα καλυφθούν από όσους πληρούν τα κριτήρια.

Ως προς το ζήτημα της μονιμοποίησης μέσω της κινητικότητας, και εκεί υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ Μαξίμου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έστω και σε τεχνικό επίπεδο, καθώς πρακτικά ούτως ή άλλως η διαδικασία θα οδηγήσει σε επί της ουσίας μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ, οι οποίοι επί του παρόντος αριθμούν περίπου τους 50.000.

Ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης είχε δηλώσει ότι  η  εργασιακή  σχέση  καθορίζεται από τη θέση, δηλαδή εάν κάποιος υπάλληλος ΙΔΑΧ καταλάβει μέσω της κινητικότητας θέση μόνιμου προσωπικού  αυτομάτως μονιμοποιείται.

«Εχουμε μία οργανική θέση και έναν υπάλληλο με συγκεκριμένη σχέση εργασίας που πατάει πάνω στη θέση. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να μετονομάσουμε μια σχέση εργασίας αορίστου χρόνου. Με τα νέα οργανογράμματα, κάθε οργανική θέση θα έχει μια σχέση εργασίας, είτε καλύπτεται από τους αορίστου χρόνου είτε καλύπτεται από το παλιό μόνιμο τακτικό προσωπικό», είπε ο κ. Βερναρδάκης.

«Πρακτικά αυτό θα συμβεί, ωστόσο η εργασιακή του σχέση θα είναι αυτή που προϋπήρχε, δηλαδή Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Η σχέση δεν θα καθορίζεται από τη θέση», διευκρίνιζαν στον αντίποδα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ζητούμενο παράλληλα για την κυβέρνηση είναι να δοθεί λύση στο ζήτημα των απασχολούμενων στην καθαριότητα των δήμων, αλλά και σε παιδικούς σταθμούς, κοινωνικές δομές κ.ά.

Με τον νόμο Βερναρδάκη παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 οι συμβάσεις που έληγαν τον Δεκέμβριο του 2016. Ωστόσο, ο νόμος ακυρώθηκε στην πράξη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν ενέκρινε εντάλματα πληρωμής που εστάλησαν από οργανισμούς υποστηρίζοντας ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική. Προσεχώς το ζήτημα θα λυθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή και η οποία προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων. Ως προς την παράταση των συμβάσεων, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάριζαν ότι «μετά το τέλος του 2017 δεν θα υπάρξουν άλλες παρατάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή