Ντόναλντ Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική!»

Ντόναλντ Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική!»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποτέ στο παρελθόν ένα βήμα στο άγνωστο δεν είχε περιβληθεί με τόσο περίτεχνο μανδύα πίστης στο τελετουργικό και τήρησης της παράδοσης, όπως συνέβη με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ για την ανάληψη του αξιώματος του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Από τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Τραμπ έχει στα χέρια του τους κωδικούς του ισχυρότερου πυρηνικού οπλοστασίου που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και ελέγχει τον μεγαλύτερο μηχανισμό υπηρεσιών πληροφοριών που έχει υπάρξει ποτέ.

Ενας πρόεδρος που ούτε είχε ποτέ αιρετό αξίωμα ούτε ανήλθε μέσα από τις τάξεις του στρατεύματος, και ο οποίος κατέκτησε την εξουσία χάρη στις νίκες του σε συγκεκριμένες πολιτείες, παίρνει στα χέρια του όχι μόνο τις τύχες της Αμερικής, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να βρει έναν ορισμό του ρόλου της χώρας, που απαντά στις ανησυχίες σε πολλά μέρη του κόσμου ότι η Αμερική εγκαταλείπει τον ρόλο της απαραίτητης ηγεσίας», είπε ο Χένρι Κίσινγκερ σε ακροατήριο στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Νταβός. «Πρέπει να ορίσει πού μπορεί η Αμερική να ηγηθεί και πού πρέπει να συνεισφέρει, ώστε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας διεθνούς τάξης πραγμάτων».

Η ομιλία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι για τον νέο πρόεδρο αυτή η νέα τάξη θα διαμορφωθεί πρώτα και κύρια με βάση μια στενή αντίληψη του αμερικανικού συμφέροντος.

«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων χωρών και αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας. Ξοξέψαμε δισ. στο εξωτερικό, ενώ οι δικές μας υποδομές διαλύονται. Ενα προς ένα τα εργοστάσια κλείνουν και φεύγουν χωρίς καμία σκέψη για τα εκατομμύρια Αμερικανών που μένουν πίσω. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα βλέπουμε μόνο το μέλλον», είπε ο Τραμπ.

«Στο εξής, κάθε απόφαση για το εμπόριο, τη φορολογία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και των αμερικανικών οικογενειών», προσέθεσε. «Πρώτα η Αμερική! Πρώτα η Αμερική!» Τους μήνες που προηγήθηκαν, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι, αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία, θα καταργήσει τη μεταρρύθμιση στο εθνικό σύστημα υγείας, γνωστό ως ObamaCare, θα δώσει εντολή για τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και θα απελάσει μετανάστες.

Εθνικιστική χροιά

«Αυτά που ακούσαμε απόψε είχαν εθνικιστική χροιά», σχολίασε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη διαδρομή». Ενώ μερίδα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εξακολουθεί να δυσπιστεί ως προς το εάν ο Τραμπ εννοεί αυτά που λέει, ο Γκάμπριελ προειδοποίησε ότι πρόκειται για εξελίξεις μεγάλης σημασίας. «Ο Τραμπ μιλούσε πολύ σοβαρά», σημείωσε ο Γκάμπριελ.

Η ομιλία δεν περιείχε την παραμικρή αναφορά στην Ευρώπη ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, ενώ ως μοναδική προτεραιότητα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε η καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. «Θα ενώσουμε τον πολιτισμένο κόσμο εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, την οποία θα εξαλείψουμε πλήρως από προσώπου γης», επισήμανε ο Τραμπ.

Η ορκωμοσία του Τραμπ έγινε δεκτή με σαμπάνιες στη Μόσχα. Αντιθέτως, οι ήχοι που ακούγονταν την Παρασκευή σε μεγάλο μέρος της Ουάσιγκτον ήταν βολίδες κρότου-λάμψης από την αστυνομία που προσπαθούσε να διαλύσει τους οργισμένους διαδηλωτές. Η αστυνομία της πρωτεύουσας συνέλαβε 217 άτομα. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, κατά τη διάρκεια βίαιης διαδήλωσης εναντίον της ομιλίας του αμφιλεγόμενου συντηρητικού συγγραφέα –και υποστηρικτή του Τραμπ– Μάιλο Γιαννόπουλος.

Διαδηλώσεις ήταν προγραμματισμένες για όλο το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου, με τη μεγαλύτερη να διοργανώνεται στην Ουάσιγκτον, υπό το σύνθημα «Πορεία κατά του Τραμπ για τα δικαιώματα των γυναικών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή