ΗΠΑ: Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου

ΗΠΑ: Οι πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που μαχητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε Ευρώπη και Αμερική κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, εκείνος ξεκινά τη θητεία του με μία επίσκεψη στη CIA και τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ηνωμένο Βασίλειο και Μεξικό.

Επενδύοντας στις παραδοσιακές συμμαχίες

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί σύντομα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένα Νιέτο, δύο μακροχρόνιους συμμάχους των ΗΠΑ που ανησυχούν για το πώς η προεδρία του θα επηρεάσει τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τη Μέι στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ χθες.

Μάλιστα η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC πως δεν θα φοβηθεί να το δηλώσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αν θεωρήσει ότι κάτι που έχει πει εκείνος είναι απαράδεκτο.

«Έχω ήδη πει ότι ορισμένα από τα σχόλια που έχει κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τις γυναίκες είναι απαράδεκτα, για ορισμένα από αυτά και ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη» είπε. «Όταν θα βρεθώ μαζί του, νομίζω ότι η σημαντικότερη δήλωση που θα γίνει για τον ρόλο των γυναικών θα είναι το γεγονός ότι θα βρίσκομαι εκεί ως γυναίκα πρωθυπουργός… Όποτε υπάρχει κάτι που θεωρώ απαράδεκτο, δεν θα φοβηθώ να το πω στον Ντόναλντ Τραμπ», υπογράμμισε.

Η συνάντηση θα προσφέρει μια ευκαιρία στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, που αρχικά δεν είχε καλές σχέσεις με τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ, να συζητήσει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο χωρών, βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας. Ακόμα, θα αναφερθούν σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ, που είχε μιλήσει ανοικτά υπέρ του Brexit και είναι φίλος με τον επικριτή της Μέι, Νάιτζελ Φάρατζ, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να υπογράψει άμεσα μια διμερή εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.

Το γραφείο της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Παράλληλα, το εμπόριο θα είναι στην ημερήσια διάταξη και της συνάντησης του Τραμπ με τον Πένα Νιέτο, όπως και η μετανάστευση και η ασφάλεια, είπε ο Σπάισερ στους δημοσιογράφους.

Οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία χθες Σάββατο και συζήτησαν να συναντηθούν στις 31 Ιανουαρίου, πρόσθεσε ο Σπάισερ.

Ο Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής, την οποία υπέγραψαν οι ΗΠΑ το 1994 με το Μεξικό και τον Καναδά προκειμένου να βελτιώσουν τους όρους για τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Επικοινωνία με Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι εντός της ημέρας θα μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά αφότου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Απόψε θα έχω μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ», είπε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Όπως εξήγησε, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν το παλαιστινιακό, την κατάσταση στη Συρία και την ιρανική απειλή.

Επίσκεψη στη CIA

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην έδρα της CIA, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη μετά την έντονη κριτική που εξαπέλυσε σε βάρος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, με αφορμή την εμπλοκή της Ρωσίας στις κυβερνοεπιθέσεις κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Οπως ανέφερε κατά την επίσκεψή του, κανένας άλλος δεν εμπιστεύεται τις μυστικές υπηρεσίες όσο αυτός  και χαρακτήρισε του υπαλλήλους της CIA, «σπουδαίους ανθρώπους, με μια δουλεία που πραγματικά λίγοι μπορούν να κάνουν.

Επισήμανε ακόμα πως αναγνωρίζει την έλλειψη υποστήριξης προς την υπηρεσία και δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει το έργο τους

«Κανείς δεν είναι τόσο προσηλωμένος στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και στη CIA όσο ο Ντόναλντ Τραμπ» συμπλήρωσε, μιλώντας στο τρίτο πρόσωπο για τον ίδιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λάνγκλεϊ, αναφέρθηκε και στο Ισλαμικό Κράτος , λέγοντας χαρακτηριστικά, «πρέπει να ξεριζώσουμε αυτό το κακό» και πρόσθεσε πως η χώρα δεν έχει χρησιμοποιήσει, όπως είπε κατά λέξη, «όλες τις δυνάτότητές της» στην εξάλειψη της ισλαμικής τρομοκρατίας». «Δεν χρησιμοποιήσαμε τις πραγματικές δυνατότητες που διαθέτουμε. Πρέπει να απαλλαγούμε από το Ισλαμικό Κράτος, δεν έχουμε άλλη επιλογή» υπογράμμισε.

«Βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, θα κάνουμε (μαζί) φανταστικά πράγματα» επισήμανε μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πόλεμο κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αναφερόμενος στον Μάικ Πομπεο, που επέλεξε για αρχηγό της CIA, τόνισε πως είναι η πιο δυνατή του επιλογή και ο μόνος υποψήφιος που είδε και έκανε ξεκάθαρη την «1000% υποστήριξή» του προς την υπηρεσία.

Χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην κόντρα του με τις μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε πως όλα ήταν απλώς «πόλεμος από τα ΜΜΕ που έδωσαν την εντύπωση ότι είχε προηγούμενα μαζί τους», ενώ χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους «τα πλέον ανέντιμα όντα του πλανήτη».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στα πλάνα που μεταδώθηκαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν κι απεικονίζουν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί για την τελετή ορκωμοσίας του χθες, λέγοντας ότι ήταν παραπλανητικά κι έδειχναν λιγότερους ανθρώπους από όσους ήταν στην πραγματικότητα παρόντες.

Συνομιλία με τον Τζάστιν Τριντό

Συνομιλία είχε και με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος αφού τον συνεχάρη, συζήτησε μαζί του για τις εμπορικές τους σχέσεις.

«Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσαν την σημασία των διμερών τους σχέσεων και συζήτησαν θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Τριντό, ό οποίος τόνισε στον Τραμπ τη βαρύτητα των οικονομικών τους σχέσεων, καθώς η χώρα του αποτελεί κορυφαίο εξαγωγικό προορισμό για τις ΗΠΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή