Το μήνυμα Σόιμπλε, το ΔΝΤ και οι ελπίδες της Αθήνας

Το μήνυμα Σόιμπλε, το ΔΝΤ και οι ελπίδες της Αθήνας

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Bloomberg, που δόθηκε το πρωί της Πέμπτης, είχε ένα στόχο: Να σταλούν «σήματα» στην Αθήνα να μη χάνει τον καιρό της με ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία (σ.σ. διαρκεί ώς τις 24 Σεπτεμβρίου). Κι αυτό γιατί «η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο υφιστάμενο πρόγραμμα θα ερμηνευόταν από το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι δεν υπάρχουν από την Αθήνα οι προϋποθέσεις και για ένα νέο», είπε στην «Κ» πηγή της ηγεσίας της Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Ο λόγος; «Επειδή οι Ελληνες απλώς δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Ποιες είναι αυτές οι δεσμεύσεις, δεν έχει σημασία, διότι δεν τις τηρούν».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να ποντάρει στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο Βερολίνο, οι σχέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με το Ταμείο «περνούν ένταση», εξαιτίας της διαφωνίας των δύο πλευρών σχετικά με τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στην «Ζιντντόιτσε Τσάιτουνγκ», κατέστησε σαφές ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά με «ενισχυμένες εγγυήσεις και προϋποθέσεις». «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα χρειαζόταν ένα πρόγραμμα με νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας έναντι του σημερινού, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, και φυσικά χωρίς κούρεμα χρέους», είπε στην «Κ» πηγή στην ηγεσία του CDU που θέλησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημόσια.

Το γερμανικό πολιτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν εμπιστεύεται τους μηχανισμούς των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Πιερ Μοσκοβισί για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, θεωρώντας – όχι πάντα χωρίς λόγο– ότι «ερμηνεύονται οι αριθμοί πολιτικά …», όπως είπε στην «Κ» άλλος βουλευτής, μέλος της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής. «Οι άνθρωποι του Ταμείου μπορεί να πέφτουν κάποιες φορές έξω στα νούμερά τους, αλλά πιστεύουν σε αυτά…», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίηση

Οι άνθρωποι του Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο έχουν προειδοποιήσει στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τους αξιωματούχους του Ταμείου ότι μια αποχώρησή τους από το ελληνικό πρόγραμμα θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή του σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός –εφόσον η Ελλάδα έχει επιλέξει να παραμείνει στο ευρώ– έχει αποφασίσει να κρατήσει ανοικτές και τις δύο εκδοχές στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με πρώτη επιλογή τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο παρόν πρόγραμμα. «Αν δεν υπήρχε η ποσοτική χαλάρωση, πιθανόν να χρειαζόταν και η Πορτογαλία ένα νέο πρόγραμμα, πράγμα που θα σήμαινε σε αυτή την υποθετική περίπτωση ότι έπρεπε να έχει αναπτυχθεί πλήρης μηχανισμός εποπτείας αυτών των προγραμμάτων», είπε στην «Κ» πηγή κοντά στις συζητήσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης. «Ο κ. Σόιμπλε θέλησε να δει τι αντιδράσεις θα υπάρχουν στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο και οι αντιδράσεις αυτές δεν ήταν καλές, όχι μόνον από τους παραδοσιακούς πολέμιους των ελληνικών διασώσεων αλλά και από εκείνους που τις υπερψήφισαν…».

Αντιθέτως, το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι θα ήταν δυνατή η συνέχιση της επιχείρησης διατήρησης στη ζωή των ελληνικών δημόσιων οικονομικών χωρίς το ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, τον Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά είχε αποκομίσει την εντύπωση ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών και μετά τις ομοσπονδιακές κάλπες, στις 24 Σεπτεμβρίου, είτε είναι είτε δεν είναι η κ. Μέρκελ η επικεφαλής της κυβέρνησης. Διαβεβαιώσεις προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι είχαν δοθεί από κάποιους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του κ. Τσίπρα.

Ομως άλλες πηγές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επισημαίνουν ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν και επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό και ότι ο Κλάους Ρέκλινγκ, επικεφαλής του ΕΜΣ, που βρίσκεται πιο κοντά στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών. Οποιος και να είναι στην κυβέρνηση υπό την κ. Μέρκελ, που κατά τα φαινόμενα θα κερδίσει άνετα, θα έχει ανάγκη από την εμπειρία και τους χειρισμούς του Σόιμπλε κατά τις συζητήσεις για τη βρετανική έξοδο από το ευρώ και το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. χωρίς τη Βρετανία, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ (σ.σ. η Γερμανία ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου και για το επόμενο 6μηνο την προεδρία των 20 πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου σε επίπεδο υπουργού Οικονομικών και κεντρικού τραπεζίτη), τη Ρωσία αλλά και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η κ. Μέρκελ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως σήμερα, και τους Φιλελεύθερους αν μπουν στη Βουλή. Οι ΧΔΕ έχουν αρνηθεί να συμμαχήσουν με τους Πράσινους, ενώ μια κυβέρνηση με τους ευρωφοβικούς της Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα πρέπει να αποκλείεται για τα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας. Τέλος, κυβέρνηση στην οποία δεν θα συμμετείχαν οι Χριστιανοδημοκράτες μοιάζει σήμερα αδύνατη, καθώς δεν τη θέλει ούτε η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή