Στο ΔΝΤ αναμένουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Στο ΔΝΤ αναμένουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει τις πρώτες αποφάσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για να έχει ενδείξεις της πολιτικής του έναντι του διεθνούς οργανισμού. Οπως, για παράδειγμα, ποιον θα επιλέξει για να διαδεχθεί τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σιτς, αλλά και για τη θέση του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, η οποία παραμένει κενή μετά την άρνηση της Γερουσίας να εγκρίνει τον υποψήφιο της κυβέρνησης Ομπάμα, Μαρκ Σόμπελ.

Μέχρι να ξεκαθαρίσουν αυτά, οι εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα είναι πρώιμες. Και σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει πηγή του ΔΝΤ, για να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός, δεν χρειάζεται η έγκριση των ΗΠΑ, δηλαδή ειδική πλειοψηφία άνω του 85%.

Ενώ όμως υπάρχουν διάφορες εικασίες για τη στάση που θα κρατήσει η νέα αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με την Ελλάδα, η κυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται ότι κατέληξε στο τέλος της θητείας της ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την εποπτεία του προγράμματος, αλλά όχι και για τη χρηματοδότησή του.

Οπως απάντησε σε σχετική ερώτηση της «Κ» ο κ. Σιτς, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ αρχικά ήταν να συνεισφέρει με χρηματοδότηση και να προσφέρει εποπτεία και εξειδίκευση. Εδώ που είμαστε πλέον με την Ελλάδα, η εποπτεία και η ειδίκευση του Ταμείου είναι πραγματικά στον πυρήνα αυτού που προσφέρει το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια αναγκαία συνεισφορά που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ για να συμβάλει στην επίλυση της κατάστασης στην Ελλάδα και να εξασφαλίσει βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν σε εντατικές συζητήσεις με όλα τα μέρη, την Ελλάδα, τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Από τη μια, ενεθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για μια συμφωνία με τους εταίρους της. Από την άλλη, τόνιζε στους Ευρωπαίους την ανάγκη αυτό να συνοδευθεί με ελάφρυνση του χρέους ώστε η οικονομία να γίνει βιώσιμη, κάτι που χαρακτήρισε «απαραίτητο, αξιόπιστο και το θεωρούμε σημαντικό».

Στη δική του αποτίμηση της συνεισφοράς των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ο αναπληρωτής σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας του προέδρου Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αισθάνεται καλά για τη συνεισφορά της στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και για τον ρόλο που έπαιξε ως υποστηρίκτρια της χώρας.

«Και μόνο ότι η Ελλάδα έχει μέλλον στην Ευρωζώνη είναι θετικό», τόνισε, αλλά πρόσθεσε πως δεν πιστεύει «ότι έγιναν αρκετά για να προωθηθεί το είδος της ανάπτυξης» που ζητούσαν οι ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους: «Ημασταν συχνά σε διαφωνία με σημαντικούς Ευρωπαίους εταίρους όταν συμβουλεύαμε για μια λιγότερο τιμωρητική προσέγγιση, που θα έδινε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη. Αλλά τελικά, δεν ήταν δική μας η απόφαση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή