Ρευστότητα: Κινδυνεύει άμεσα το QE

Ρευστότητα: Κινδυνεύει άμεσα το QE

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίμηση ανήκει σε κορυφαία τραπεζικά στελέχη, που παρακολουθούν στενά, για ευνόητους λόγους, τις εξελίξεις από το «μέτωπο». Τι αναφέρει; Οτι αν και όποτε το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σπάσει προς τα κάτω το όριο του 5%, τότε το ελληνικό Δημόσιο (ακόμα και στο 4,90%) θα κάνει το μεγάλο βήμα, που ως σχέδιο είναι έτοιμο στα συρτάρια του οικονομικού επιτελείου: θα προχωρήσει στην έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου· του πρώτου έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, με εξαίρεση την περιορισμένη αλλά πετυχημένη προσπάθεια που έγινε επί κυβέρνησης Σαμαρά για μια έξοδο στις αγορές (άνοιξη του 2014), η χώρα είναι αποκλεισμένη ήδη από την έναρξη της εποχής των μνημονίων. Και είναι άγνωστο για πόσο καιρό θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση «ομηρίας».

Γιατί μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να παραδέχεται ότι το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα χαλάρωσης (QE) της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ωστόσο, προς το παρόν, κάνει ελάχιστα για να το κερδίσει. Το πιο σημαντικό; Δεν κλείνει τη δεύτερη αξιολόγηση, που αποτελεί τη μία από τις δύο προϋποθέσεις για να γίνει το μεγάλο βήμα της επιστροφής στην κανονικότητα, αφού θα απενεργοποιήσει τη «βόμβα» της έλλειψης ρευστότητας, που δεν είναι και μικρό πράγμα.

Η άλλη είναι η ρητή δέσμευση των δανειστών ότι στο μέλλον θα προβλεφθούν και μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, εάν δεν εκπληρωθεί ο πρώτος όρος, δεν υπάρχει περίπτωση να προωθηθεί ο δεύτερος, που εν πολλοίς εξαρτάται από τη στάση του Βερολίνου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και κάπως έτσι, όλα βρίσκονται στον αέρα.

Υπάρχουν χρονικά περιθώρια; Ναι, απαντούν όσοι γνωρίζουν, αλλά διευκρινίζουν ότι δεν είναι ατελείωτα. Την περίπτωσή μας «σώζει» προς το παρόν το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δώσει παράταση στην εφαρμογή του QE, αλλά κυρίως το ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη για να αντλήσει μεγάλα ποσά από το πρόγραμμα. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι –απλά– να ενταχθεί, καθώς αμέσως τα επιτόκια δανεισμού θα υποχωρήσουν και ο δρόμος για την επιστροφή στις αγορές θα ανοίξει.

Αρα το «κλειδί» βρίσκεται στην ένταξη στο QE. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έστειλε μήνυμα ότι «περιμένει την Ελλάδα». Το θέμα όμως είναι αν η Ελλάδα, τελικώς, θα πάει ή –καλύτερα– εάν θα προλάβει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή