Τράπεζες: Νέα ανακεφαλαιοποίηση;

Τράπεζες: Νέα ανακεφαλαιοποίηση;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κίνδυνο ενεργοποίησης ενός νέου, και εξαιρετικά επικίνδυνου, πτωτικού σπιράλ βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες εξαιτίας της αδυναμίας ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και του ολοένα και αυξανόμενου κινδύνου εκτροχιασμού και του τρίτου μνημονίου.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Η μετάθεση για μετά το πρώτο εξάμηνο της ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, τορπιλίζοντας τις προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της οικονομίας για το 2017, το «πάγωμα» του waiver, δηλαδή την επαναφορά της χώρας σε κατάσταση χρηματοδοτικής καραντίνας από την ΕΚΤ, και τέλος μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επαναφέροντας –και αυτή τη φορά για τα καλά– τους φόβους για «κούρεμα» καταθέσεων. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι μέχρι τώρα κάθε μνημόνιο συνοδεύτηκε με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προειδοποιούν ότι τυχόν τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποχρεώνει τη συμμετοχή στο κόστος εξυγίανσης όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και των καταθετών. Ηδη συζητείται ανοικτά το ενδεχόμενο νέου προγράμματος είτε λόγω της αποχώρησης του ΔΝΤ είτε γιατί πλησιάζει η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές ελπίδες η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της.

Παράλληλα, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος –η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016– ουσιαστικά θέτει την Ελλάδα εκτός προγράμματος και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, με πρώτο πρώτο το «πάγωμα» του waiver. Δηλαδή τη μη αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, και όλες οι ανάγκες να καλύπτονται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA).

Επιπλέον, λόγω των καθυστερήσεων μειώνονται οι πιθανότητες γρήγορης ένταξης της χώρας μας στο QE. Ακόμα και αν κλείσει αύριο η αξιολόγηση, υπάρχει μεγάλη απροθυμία για την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση. Επιπλέον εστία αβεβαιότητας είναι το τι θα γίνει με το ΔΝΤ: έξοδος του Ταμείου από το πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές, οδηγώντας ακόμα και σε νέο πρόγραμμα, όπως έχει απειλήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, τραπεζικά στελέχη διατηρούν ελπίδες: αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, και υπάρξει δήλωση των εταίρων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τότε είναι πιθανό η ΕΚΤ να μας συμπεριλάβει στο QE στις αρχές Μαρτίου, γεγονός κομβικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή