Γαλλία: Αμόν και Βαλς στον δεύτερο γύρο για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Γαλλία: Αμόν και Βαλς στον δεύτερο γύρο για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας και κυβερνητικός επαναστάτης, κέρδισε την Κυριακή τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις 29 Ιανουαρίου, στον δεύτερο και τελικό γύρο, θα αναμετρηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς για το χρίσμα του υποψηφίου της αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη.

Ο Βαλς έκανε σήμερα έκκληση για μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών των Σοσιαλιστών έπειτα από την επικράτηση του Μπενουά Αμόν στον πρώτο γύρο.

Ο 49χρονος Αμόν, ένας παραδοσιακός αριστερός, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ το 2014 επειδή άσκησε κριτική εις βάρος της οικονομικής του πολιτικής.Στον πρώτο γύρο την Κυριακή πέτυχε άνετη νίκη επι του 54χρονου Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί το πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις δεύτερο μισό της θητείας του Ολάντ στην κυβέρνηση.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την Αριστερά να κερδίσει εκτός αν μπορέσει να παρουσιάσει μία ευφάνταστη και ισχυρή πολιτική εναντίον μίας Δεξιάς που είναι υπερβολική και μίας Ακροδεξιάς που είναι επικίνδυνη», είπε ο Αμόν στο France Inter.

Με τους υποψηφίους να έχουν μειωθεί τώρα από επτά σε δύο, και με τον Βαλς και Αμόν να ετοιμάζονται για μια τεταμένη τηλεοπτική αναμέτρηση στα μέσα της εβδομάδας αυτής, δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Αμόν κέρδισε περίπου το 36% της ψήφου, ενώ ο Βαλς το 31%, σύμφωνα με μια μερική καταμέτρηση των ψήφων.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας εξασφάλισε επίσης την στήριξη του Αρνό Μοντεμπούρ, ενός άλλου αριστερού ο οποίος κατέληξε τρίτος με 18% και έτσι αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο μαζί με τέσσερις ακόμη υποψηφίους.

'Οπως και να έχουν τα πράγματα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν έχει μεγάλες ελπίδες να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο, μετά από πέντε χρόνια χαμηλής δημοτικότητας της κυβέρνησης Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, έχει περιθωριοποιηθεί, καθώς ο Ολάντ απέτυχε να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και αποξένωσε αριστερούς ψηφοφόρους με τις οικονομικές του πολιτικές.

Όμως η τελική επιλογή των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογικές πορείες του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και του δημοφιλούς ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων στην κούρσα για την προεδρία.

Οι φετινές προκριμματικές είναι οι δεύτερες στην ιστορία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συμμάχων του. Μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου και στον πρώτο γύρο ψήφισαν 1,6 εκατομμύριο με 1,7 από τα 44 εκατομμύρια και πλέον ψηφοφόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή