Προειδοποίηση από το Πεκίνο: «Ο Τραμπ να κατανοήσει πλήρως την πολιτική της “Μίας Κίνας”»

Προειδοποίηση από το Πεκίνο: «Ο Τραμπ να κατανοήσει πλήρως την πολιτική της “Μίας Κίνας”»

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως τη σημασία της πολιτικής της "Μίας Κίνας"», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έσπασε ξανά την παράδοση δεκαετιών δεχόμενος τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, δείχνοντας έτσι ότι η πολιτική της «Μίας Κίνας» είναι πλέον διαπραγματεύσιμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος αμφισβητεί την πολιτική της «Μίας Κίνας». Πριν από λίγους μήνες είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτική εκπομπή ότι είναι υπέρ της ανεξάρτητης επικοινωνίας με την κυβέρνηση στης Ταϊβάν, ενώ την επομένη της εκλογικής του νίκης, είχε αποδεχθεί συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Ταϊβάν.

Η πολιτική της «Μίας Κίνας» είναι η επίσημη διπλωματική αναγνώριση της θέσης του Πεκίνου πως υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο και η ΤαΪβάν είναι μέρος αυτής της Κίνας. Σύμφωνα με την πολιτική αυτή, οι ΗΠΑ έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μόνο με την Κίνα και όχι με τη νήσο της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα αντιμετωπίζει ως μία «περιφέρεια-αποστάτη», που θα επανενταχθεί στον κύριο κορμό της χώρας στο μέλλον, ακόμα και με στρατιωτική παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή