Δύσκολη αρχή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για το Συριακό

Δύσκολη αρχή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα για το Συριακό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προβληματική» αρχή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αστάνα του Καζακστάν για το συριακό, οι οποίες διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των ομάδων των ανταρτών αντάλλαξαν κατηγορίες για εφαρμογή τακτικών τρομοκρατίας στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους τη Δευτέρα σε μία νέα απόπειρα τερματισμού της εξαετούς εμφύλιας σύγκρουσης στη Συρία. Στόχο αποτελεί κυρίως η σταθεροποίηση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία επετεύχθει τον περασμένο μήνα, αλλά έκτοτε απειλείται με κατάρρευση λόγω των συχνών παραβιάσεων, και όχι η κατάληξη σε μία ευρύτερη πολιτική λύση.

Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι δήλωσε ανοικτά ότι η αποστολή των αντιπολιτευόμενων ομάδων αντιπροσωπεύει «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» και αποκήρυξε την εναρκτήρια ομιλία του επικεφαλής διαπραγματευτή των ανταρτών, χαρακτηρίζοντάς την «προκλητική» και «αυθάδη».

Ο επικεφαλής της αποστολής των ανταρτών, Μοχάμαντ Αλούς περιέγραψε, από την πλευρά του την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ – Άσαντ ως μία «τρομοκρατική» οντότητα και κάλεσε να τοποθετηθούν όσες ένοπλες ομάδες μάχονται στο πλευρό της – όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ – στη διεθνή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Η παρουσία ξένων μαχητών που προσκλήθηκαν από το καθεστώς – και πιο χαρακτηριστικά η λιβανέζικη και ιρακινή Χεζμπολάχ – συμβάλει στη συνέχιση της αιματοχυσίας και παρεμποδίζει την εκεχειρία», τόνισε ο Αλούς σε βίντεο, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα μορφώματα δε διαφέρουν από το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αποκλειστεί από τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη στις συνομιλίες της Αστάνα, λόγω της μεταβατικής διαδικασίας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος μόλις την Παρασκευή, όπως σημείωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Καζακστάν παρευρέθηκε στην εναρκτήρια συνεδρία στο ξενοδοχείο Rixos.

Στο διαπραγματευτικό τραπέζι, εκτός από τη Ρωσία και την Τουρκία, βρίσκεται και το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η διατήρηση της εκεχειρίας και ότι η Τεχεράνη ελπίζει για το άνοιγμα του δρόμου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική λύση πρέπει να περιμένει.

Οι εγγυήτριες χώρες των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα σχεδιάζουν την πιθανή έκδοση κοινού εγγράφου την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή