Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Zεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Zεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ σε όλη την Ελλάδα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε απο σήμερα το πρωί η κινητοποίηση των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, με τα πρώτα τρακτέρ να βγαίνουν στους δρόμους. Σήμερα οι αγρότες έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου, ξεκινώντας έτσι δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους βγάζοντας τα τρακτέρ στους δρόμους και στήνοντας μπλόκα. Παράλληλακινητοποιήσεις έχουν καταγραφεί σε Ζάκυνθο, Χανιά, Βέροια και κεντρική Ελλάδα.

Βόρεια Ελλάδα

Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους οχήματα ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10.30 από τον κόμβο της Κουλούρας οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και κατευθυνόμενοι στο κέντρο της Βέροιας, προσανατολίζονται σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου, στο κέντρο της πόλης, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα διαρκέσει έως και τις 14.00, οπότε και μεγάλη μερίδα των συμμετεχόντων -αγρότες και κτηνοτρόφοι- θα επιστρέψουν στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία, ξεκινώντας το στήσιμο του μπλόκου τους.

Στη σημερινή κινητοποίηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί την πρώτη σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας, έχουν δηλώσει συμμετοχή φορείς της Βέροιας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, οδηγοί ταξί και αστικών, και φοροτεχνικοί.

Η «Βέροια σήμερα κατεβάζει ρολά και όλοι μαζί οι φορείς και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα διαμαρτυρόμαστε απέναντι στα μέτρα και την πολιτική της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τονίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας συντάσσεται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.

Δυτική Ελλάδα 

Από την περιοχή της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου, άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι με ζεστές τις μηχανές των οχημάτων τους, περιμένουν τις αποφάσεις του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου των αγροτών, με σκοπό να κλιμακώσουν τις δράσεις τους.

Σήμερα, λίγο μετά τις δέκα το πρωί τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου. Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, ο οποίος επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

«Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Φαραός, ο οποίος τέλος δήλωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει».

Την ίδια ώρα στην Αχαϊα όπως διαμηνύουν οι αγρότες της Αιγιαλείας ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός έως τις 14:00, ενώ από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου βγαίνουν όλοι οι αγρότες της Αχαΐας μαζί με συμβολικούς αποκλεισμούς της νέας εθνικής οδού στην Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας.

Yπόλοιπη Ελλάδα

Στον νομό Τρικάλων έχουν προγραμματιστεί δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Μεγαλοχώρι και μία στη Φαρκαδόνα, ενώ στον νομό Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στην Ιτέα. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ενημερωτικές επισκέψεις σε χωριά των νομών.

Και πιο νότια, στην Κρήτη, υπάρχουν κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα με συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας «άνοιξαν» σήμερα την αυλαία των κινητοποιήσεων στα Χανιά.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό με τα αιτήματά τους και, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης, «οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο για μας. Λέμε όχι στην προσπάθεια φτωχοποίησής μας, στη νέα ΚΑΠ και την πολιτική των μνημονίων».

Κοντά στους αγρότες βρέθηκαν σήμερα ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Η περιοχή μας είναι ένας αγροτικός δήμος. Λέμε όχι στην ερημοποίηση της υπαίθρου και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο καταθέτω ψήφισμα συμπαράστασης στους αγρότες»,

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή