«Εφυγε» ο Γιάννης Μιγάδης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εφυγε» την Κυριακή, ο ζωγράφος  και σκηνογράφος Γιάννης Μιγάδης, σε ηλικία 90 ετών. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και ουσιαστικός, ανήκε στην χαρισματική γενιά των ανθρώπων που σφράγισαν την μεταπολεμική τέχνη στην Ελλάδα. Φίλος του Γιάννη Τσαρούχη και του Μάνου Χατζηδάκι, έκανε σκηνικά για τον Καρολο Κουν, έζησε την Ελλάδα του οράματος και της πολιτιστικής αφύπνισης. Η τελευταία μεγάλη του έκθεση είχε γίνει το 2008 στο Μουσείο Μπενάκη και το 2003 στην Ερμούπολη της Σύρου. Στο ευρύ κοινό ήταν γνωστός από την ενότητα της δουλειάς του που αφορούσε τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες αποτύπωνε στον καμβά αν και είχε κάνει επίσης νεκρές φύσεις, σκηνές εσωτερικού χώρου, όψεις της ζωής στην πόλη και τοπιογραφικές συνθέσεις από ελληνικές παραλίες

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1926. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας (1945-1951), με τον Παρθένη και τον Αργυρό. Το 1961, με διετή υποτροφία από κληροδότημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι (σκηνογραφία και ενδυματολογία στην Ecole des Arts Decoratifs, 1961-1963). Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του έργου του έπαιξαν τα συχνά ταξίδια του σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στη Μέση Ανατολή, και η φιλία του με τον Τσαρούχη, τον οποίο θεωρούσε δάσκαλό του. Οι πρώτες του ατομικές εκθέσεις έγιναν το 1953 στην Αθήνα (Στρατηγοπούλου) και στο Ηράκλειο Κρήτης (Λέσχη Επιστημόνων).

Ζωγράφιζε συνήθως με ήπια χρώματα, που αποδίδουν την οικεία ατμόσφαιρα της καθημερινότητας. Μέσω της τέχνης του, σχολίαζε με οξύτητα, αλλά και διακριτικότητα, την τρέχουσα πραγματικότητα της αστικής τάξης. Παράλληλα με τη ζωγραφική του, ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, ημερολογίων και περιοδικών και δημοσίευσε κείμενα σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έντυπα.

Αφιέρωσε επίσης ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο θέατρο, ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε. και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, σε δεκάδες παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων. Εργάστηκε επίσης για αρκετές κινηματογραφικες ταινίες, ελληνικές και ξένες.

Το 1999 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην τέχνη. Για το σκηνογραφικό και ενδυματολογικό του έργο τιμήθηκε το 2003 με το Βραβείο «Πάνος Αραβαντινός», ενώ το 2007 του απονεμήθηκε

το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από το Δήμο Ηρακλείου.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στην οδό Σκουφά στις 12 το μεσημέρι και η ταφή του στην Κρήτη.

Μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε δημοσιευτεί στην Καθημερινή.

http://www.kathimerini.gr/336991/article/politismos/arxeio-politismoy/prepei-na-epistreyoyme-ston-an8rwpo

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή