Επαναφορά των αιτημάτων ενσωμάτωσης του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

Επαναφορά των αιτημάτων ενσωμάτωσης του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της άμεσης ενσωμάτωσης του νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού στο ΕΣΥ επαναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας που τονίζουν για άλλη μία φορά την ανάγκη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών-κρατουμένων.

Κλιμάκιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς επισκέφθηκε το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κα Ματίνα Παγώνη, στο νοσοκομείο Κορυδαλλού νοσηλεύονται 195 ασθενείς, εκ των οποίων 130 είναι φορείς του ιού του Εϊτζ. Η συνήθης κατάσταση είναι να υπάχουν εννέα κλίνες σε κάθε θάλαμο, ενώ ζεστό νερό έχουν τα μπάνια μόνο δύο ώρες την ημέρα.

Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόλις 7 μόνιμοι γιατροί, ενώ ελλείψεις καταγράφονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικότερα στο νοσοκομείο υπηρετούν δέκα νοσηλευτές όταν σύμφωνα με τους εργαζόμενους για να καλυφθούν οι ανάγκες απαιτούνται 18 νοσηλευτές/τριες. Η ΕΙΝΑΠ είχε επισκευθεί το νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και πριν από 8 χρόνια, και όπως αναφέρει η κα Παγώνη, η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας.

Στο πλαίσιο αυτό οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να ενσωματωθεί άμεσα το νοσοκομείο στο ΕΣΥ, υπενθυμίζοντας την σχετική δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού από τον Φεβρουάριο του 2015 (τότε ο κ. Ξανθός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας). Ομως έως σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα στην κατεύθυνση αυτή. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η ένταξη στο ΕΣΥ μόνο του ψυχιατρικού καταστήματος. Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ ζητεί να ελάττωθει ο αριθμός των κλινών ανά θάλαμο (από εννέα που είναι σήμερα σε 5 το πολύ), προκειμένου να είναι πιό «ανθρώπινες» οι συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων. Επιπλέον τονίζει την ανάγκη προκήρυξης θέσεων μόνιμων γιατρών και πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού.

«Αυτό που παρατηρήσαμε είναι και ασθενείς μεγάλης ηλικίας, κατάκοιτοι, τετραπληγικοί που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Κορυδαλλού. Αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποφυλακίζονται υπό όρους», σημειώνει η κα Παγώνη. Η ΕΙΝΑΠ, πρόκειται να στείλει υπόμνημα με τις προτάσεις της στα συναρμόδια υπουργεία. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ΕΙΝΑΠ δώρισε στο νοσοκομείο Κορυδαλλού, κατόπιν και συνεννόησης με την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες των κρατούμενων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή