Ο Φιγιόν προειδοποιεί το Βερολίνο

Ο Φιγιόν προειδοποιεί το Βερολίνο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Ασκοπες» χαρακτήρισε χθες τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Ρωσίας ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, προειδοποιώντας τους Γερμανούς οικοδεσπότες του για τον κίνδυνο επιμέρους συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίες θα αποκλείσουν την Ε.Ε. Ο Φιγιόν θεωρείται ο επικρατέστερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στα τέλη Απριλίου και τις αρχές Μαΐου. Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Φιγιόν είπε ότι η Ρωσία οφείλει να προβεί σε συμβιβαστική κίνηση, πριν από την άρση των κυρώσεων εις βάρος της. Ο Φρανσουά Φιγιόν είναι ο μόνος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που έγινε μέχρι στιγμής δεκτός από την καγκελάριο Μέρκελ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι εντελώς αναποτελεσματικές. Πρέπει να βρούμε εναλλακτική μέθοδο συνεννόησης. Δεν θέλω επ’ουδενί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να συνάψει σχέσεις με τη Ρωσία εις βάρος της Ευρώπης. Η παράκαμψη της Ευρώπης θα ήταν ιδιαίτερα βλαβερή, ενώ μια τέτοια διπλωματική κίνηση από μέρους του Τραμπ δεν πρέπει να θεωρηθεί αδιανόητη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, επισημαίνοντας, όμως, ότι ούτε η Ουκρανία υιοθέτησε πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να προαγάγουν την ειρήνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο κ. Φιγιόν δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα επιδιώξει –εφόσον εκλεγεί πρόεδρος– τη σύναψη νέας οικονομικής συμμαχίας με τη Ρωσία, αλλά και τη διοργάνωση ευρωρωσικής συνόδου ασφαλείας, μετά τη λήξη της σύρραξης στην Ουκρανία.

Ο Φιγιόν είπε ότι η κ. Μέρκελ συμφώνησε μαζί του στην ανάγκη παρεμπόδισης των ΗΠΑ από την επιβολή προστατευτικής εμπορικής νομοθεσίας, η οποία θα μπορούσε να βλάψει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο έργο της επιτροπής της Βασιλείας για τη ρύθμιση του τραπεζικού τομέα, λέγοντας ότι οι προτάσεις της είναι καταστροφικές για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα. Ο Φιγιόν έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία, στο οποίο περιλαμβάνεται δραστική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα της Γαλλίας.

Πρωτιά Αμόν

Στο μεταξύ, πρώτο σε ψήφους ανέδειξαν τον εκπρόσωπο της αριστερής τάσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν οι ψηφοφόροι στον πρώτο γύρο της προκριματικής αναμέτρησης του κόμματος, με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να έρχεται δεύτερος. Τον υποψήφιο του κόμματος θα κληθούν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι την ερχόμενη Κυριακή. Μεταξύ των προγραμματικών δηλώσεων του Αμόν ξεχωρίζει η πρόταση καταβολής κοινωνικού επιδόματος σε όλους τους ενήλικες της χώρας, ύψους 600 ευρώ, αλλά και η νομιμοποίηση της κάνναβης.

Η ανάδειξη του Αμόν στην πρώτη θέση εξασφάλισε στον πρώην υπουργό Παιδείας τη στήριξη του πρώην υποψηφίου Αρνό Μοντεμπούρ, αλλά και αυτήν της Μαρτίν Ομπρί. Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι η ενδεχόμενη νίκη του Αμόν στις προκριματικές και η εγκατάλειψη του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς θα ευνοήσουν τον Εμανουέλ Μακρόν και το νεοσύστατο κίνημά του, το «Εμπρός!», που ενδέχεται να αντλήσει ψήφους απογοητευμένων μετριοπαθών ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η προσέλευση ψηφοφόρων στις προκριματικές εκλογές κυμάνθηκε γύρω στο 1,5 εκατομμύριο και χαρακτηρίστηκε «ικανοποιητική» από στελέχη του κόμματος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή