Πρώτα δείγματα εξωτερικής πολιτικής από Τραμπ

Πρώτα δείγματα εξωτερικής πολιτικής από Τραμπ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα στον αγώνα εναντίον της «ισλαμικής τρομοκρατίας», αποφασιστική στήριξη στο Ισραήλ και μέτωπο εναντίον του Ιράν: αυτές ήταν οι πρώτες «τροχιοδεικτικές βολές» του Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την εξωτερική του πολιτική κατά τη χθεσινή, εξαιρετικά πυκνή σε πολιτικές αποφάσεις και συμβολικές κινήσεις, ημέρα του στον Λευκό Οίκο.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επισκεφθεί επίσημα την Ουάσιγκτον στις αρχές Φεβρουαρίου, τονίζοντας τη «χωρίς προηγούμενο αφοσίωσή του στην ασφάλεια του Ισραήλ». Η αιχμή του κατά του Ιράν ήταν εμφανής στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σειρά περιφερειακών ζητημάτων, «συμπεριλαμβανομένων των απειλών που προέρχονται από το Ιράν». Πάντως, δεν γίνεται μνεία σε μία άκρως αμφιλεγόμενη προεκλογική δέσμευση του Τραμπ, τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση της ισραηλινής κατοχής στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που προορίζεται για πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αστάνα, ολοκληρωνόταν η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης Ασαντ και της ένοπλης αντιπολίτευσης για την ειρήνευση στη Συρία, με πρωτοβουλία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν. Αν και η κυβέρνηση Τραμπ είχε προσκληθεί, απέφυγε να στείλει αντιπροσωπεία στην Αστάνα, όπου παραβρέθηκε μόνο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Καζαχστάν ως παρατηρητής. Ο πήχυς των προσδοκιών παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στη θωράκιση της κατάπαυσης του πυρός, που άρχισε στις 30 Δεκεμβρίου ύστερα από ρωσοτουρκική μεσολάβηση και σε μεγάλο βαθμό τηρείται, παρά τις σποραδικές παραβιάσεις. Τα κομβικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να υπάρξει πολιτική διέξοδος στο συριακό δράμα, συμπεριλαμβανομένης της τύχης του προέδρου Ασαντ, δεν πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στην Αστάνα. Εάν διασωθεί και σταθεροποιηθεί η ανακωχή στη Συρία, αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αυτή τη φορά στη Γενεύη, όπου η κυβέρνηση Τραμπ θα υποχρεωθεί να αναλάβει ρόλο.

Ενδιαφέρουσα ανάλυση για την εξωτερική πολιτική Τραμπ δημοσιεύει η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα South China Morning Post, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Ντόναλντ Τραμπ ιεραρχεί κατά σειρά τις απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα ως εξής: Ριζοσπαστικό ισλάμ – Ιράν – Κίνα – Ρωσία. Ο αναλυτής αναφέρει τον Χένρι Κίσινγκερ ως άτυπο «γκουρού» του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και υποστηρίζει ότι ο βετεράνος διπλωμάτης ωθεί τον νέο πρόεδρο σε μια πολιτική «διαίρει και βασίλευε», με βασικό στόχο να αποτραπεί μια μόνιμη συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα και το Ιράν. Εκτιμά, όμως, ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να «πουλήσει» τους συμμάχους της και ότι οι σχεδιασμοί του Τραμπ είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν.

Στο μεταξύ, η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal ανέφερε, σε χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, ότι υπηρεσίες της αμερικανικής αντικατασκοπείας έθεσαν στο μικροσκόπιό τους τηλεφωνικές επικοινωνίες του νέου συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους. Δεν είχε γίνει μέχρι χθες γνωστό πότε άρχισε αυτή η πρωτοφανής, για αξιωματούχο αυτού του επιπέδου, διερεύνηση ούτε εάν αποκόμισε κάποια στοιχεία που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Φλιν – απόστρατο υποστράτηγο και πρώην διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας του Πενταγώνου, της DIA. Πάντως, ο Τραμπ φαίνεται ότι θα ξεπεράσει έναν από τους πιο επικίνδυνους σκοπέλους για τον σχηματισμό της κυβέρνησής του: η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας αναμενόταν να εγκρίνει χθες τον διορισμό του Ρεξ Τίλερσον ως υπουργού Εξωτερικών, καθώς προβεβλημένοι Ρεπουμπλικανοί (Μακέιν, Γκράχαμ, Ρούμπιο) που απειλούσαν να τον καταψηφίσουν λόγω των δεσμών που είχε αναπτύξει με τη Ρωσία ως επικεφαλής της ExxonMobil, ήραν τις αντιρρήσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή