Αποχώρηση αρχηγού Π.Α. με αιχμές

Αποχώρηση αρχηγού Π.Α. με αιχμές

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μέσω αναβάθμισης των υπαρχόντων και απόκτησης νέων αεροσκαφών επισήμανε, χθες, ο απελθών αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Χρ. Βαΐτσης, παραδίδοντας το αξίωμά του στον νέο ΑΓΕΑ κ. Χρ. Χριστοδούλου. Ο κ. Βαΐτσης επισήμανε ότι «αυτήν τη φορά οι αποφάσεις δεν επιδέχονται καμία καθυστέρηση» και πρόσθεσε: «Εχω επίγνωση της οικονομικής κατάστασης και των απόψεων των δανειστών, αλλά θα υπενθυμίσω τι είχε πει Αμερικανός αρχηγός της Π.Α.: Η αεροπορική ισχύς είναι το οξυγόνο που αναπνέουμε». Οι απόψεις του κ. Βαΐτση είναι γνωστές και τις ασπάζονται τα περισσότερα στελέχη της Π.Α. Αλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Καμμένος έχει επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη αναβάθμισης των F-16 της Π.Α. και προμήθειας αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Περίπου τη στιγμή που πραγματοποιούνταν στο Τατόι η τελετή παράδοσης-παραλαβής της αρχηγίας του ΓΕΑ, ελληνικά F-16 εμπλέκονταν σε τρεις συνεχόμενες εικονικές αερομαχίες με οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη του ίδιου τύπου. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στην περιοχή βορείως της Λέσβου και εξήλθε μεταξύ Χίου και Σάμου, ενεπλάκη με δύο ελληνικά F-16 τα οποία απογειώθηκαν από τη Λήμνο στις 14.00 στα βορειοδυτικά της Λέσβου, στις 14.05 στα βορειοδυτικά των Ψαρών και στις 14.15 στα νοτιοδυτικά της Χίου.

Η τουρκική κινητικότητα πάνω από το Αιγαίο δεν έχει μειωθεί από την αρχή του χρόνου παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει γεγονότα όπως η διεθνής διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και αρκετές ενδιάμεσες διεργασίες επί του θέματος. Ο ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς τις τελευταίες ημέρες, με σειρά συνεντεύξεών του, έχει μιλήσει –σε αδρές γραμμές– για ένα σχέδιο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, το οποίο θα προσομοιάζει σε αρκετές πτυχές του με εκείνο της αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων από τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χθες, μάλιστα, επισήμανε ότι «παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και διατήρηση παρεμβατικών δικαιωμάτων δεν είναι λύση του Κυπριακού». Στην Κύπρο υπάρχει τις τελευταίες ημέρες αρκετά έντονη αντιπαράθεση μεταξύ πολιτικών και κομμάτων σε σχέση με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί τορπιλισμού της δεύτερης ημέρας των διαπραγματεύσεων της Γενεύης από την Τουρκία, ενώ αποδίδονται ευθύνες και προς τον ειδικό σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Συγκεκριμένα, από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας προκύπτει πως δεν προχώρησε η διάσκεψη της Γενεύης και για τη 13η Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σαφής προγραμματισμός για συνέχιση των πολιτικών διαβουλεύσεων. Από το ΔΗΚΟ του κ. Ν. Παπαδόπουλου γίνεται λόγος για «συμπαιγνία Τουρκίας – Εϊντε», ενώ ανησυχία για όσα συνέβησαν στη Γενεύη εξέφρασε και το κόμμα Οικολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή