Διεκδικήσεις δημάρχων για τα νησιά

Διεκδικήσεις δημάρχων για τα νησιά

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αιτήματά τους για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες και παρεμβάσεις στήριξης των νησιών και των κατοίκων τους έθεσαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι δήμαρχοι πέντε νησιών του Αιγαίου. Οι δήμαρχοι Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Χίου Μ. Βουρνούς, Λέσβου Σ. Γαληνός, Κω Γ. Κυρίτσης και Λέρου Μ. Κόλιας συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλ. Τσίπρα. Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση πως δεν πρέπει να υπάρξει κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε.Ε. – Τουρκίας. Οσο για τα αιτήματα των δημάρχων, κυβερνητικές πηγές τα χαρακτήρισαν «λογικά».

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο πρωθυπουργός ήταν γνώστης της κατάστασης και δήλωσε πως συμμερίζεται την ανάγκη αποσυμφόρησης και ασφάλειας των νησιών, καθώς και ενίσχυσης των υπηρεσιών με άτομα, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. «Κανείς δεν θέλει να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία, αλλά προβλέπεται η απομάκρυνση των ευάλωτων ομάδων από τα νησιά», τόνισε ο κ. Γαληνός. «Θέσαμε ιδιαίτερα το ζήτημα της τουριστικής προβολής των νησιών. Περιμένουμε την ανταπόκριση του πρωθυπουργού στα αιτήματά μας, θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία», μας είπε ο δήμαρχος Λέσβου.

Οι πέντε δήμαρχοι είχαν παρουσιάσει νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με την ΚΕΔΕ, τα αιτήματά τους. «Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο», τόνισαν και ζήτησαν: Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τους συσσωρευμένους μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται αποκλεισμένοι. Ανθρώπινες συνθήκες για όλους όσοι διαμένουν στα νησιά μας. Τα νησιά δεν είναι μεγάλες και ανοικτές ειδικές ζώνες αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αναλογική κατανομή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου. Σοβαρό αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές κοινωνίες.

«Αν περάσουν στην ενδοχώρα» όσοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στα νησιά, «η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας καταρρέει. Το είπε και ο κ. Αβραμόπουλος. Τότε τα νησιά θα έχουν πάλι 2.000 – 3.000 πρόσφυγες την ημέρα», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, στην ιστοσελίδα News247.gr. Παραδέχθηκε πως «στα νησιά οι συνθήκες είναι πολύ κακές», τονίζοντας όμως πως δεν αξιοποιήθηκαν τα ξενοδοχεία και δεν φτιάχτηκε κλειστό κέντρο για τους παραβατικούς. Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως, ενώ το 2015 οι πρόσφυγες ήταν το 70%-80% των αφίξεων, τώρα «το 70% είναι αυτό που κοινωνικά και πολιτικά λέμε παράτυποι μετανάστες και νομικά ορίζεται ως παράνομοι μετανάστες».

«Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης θα ζητήσω την απομάκρυνση των ανηλίκων προσφύγων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Παιανίας και Γλυκών Νερών, Σπύρος Στάμου, αναφερόμενος σε επεισόδια που δημιουργήθηκαν μεταξύ φιλοξενουμένων στο Κέντρο Προστασίας Ασυνόδευτων ανηλίκων «Περιβολάκι» στην Παιανία.

Συνάντηση χωρίς την Ελλάδα

Στη λογική ανάληψης εξωθεσμικών πρωτοβουλιών, με στόχο το «σφράγισμα» των εξωτερικών συνόρων τους για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών επανέρχονται ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν προσκληθεί σε συνάντηση που διοργανώνεται στη Βιέννη για τις 8 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Αμυνας, Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, λεπτομέρειες για την οποία δημοσίευσε χθες το ΑΠΕ, έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας των Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Τσεχίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ουσιαστικά, δηλαδή, εκπρόσωποι των χωρών του λεγόμενου «Βαλκανικού διαδρόμου». Η Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου και υποδοχής και άμεσα ενδιαφερόμενη, δεν προσεκλήθη.

Ο οικοδεσπότης κ. Ντόσκοτσιλ, σε δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραϊχ», ανέφερε ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν γίνονται πολλά για την προστασία των συνόρων και προανήγγειλε τη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών ενός συνολικού πακέτου για την προστασία των συνόρων τους. Μάλιστα, ανέφερε ότι η αυστριακή κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, ώστε «μελλοντικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορα εκτός Αυστρίας χωρίς να υπάρχει μία αποστολή της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή