Σε οριακό σημείο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

Σε οριακό σημείο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια των αντοχών του εξακολουθεί να λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όπως και αυτό του φυσικού αερίου. Η ζήτηση τις ώρες αιχμής, χθες, ξεπέρασε τις 8.300 μεγαβάτ, ενώ σήμερα προβλέπεται να κινηθεί πάνω από τις 8.500, με τη μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος να χτυπάει ιστορικό ρεκόρ στα 113,8 ευρώ. Στις 8 το βράδυ, χθες, η ζήτηση 221 μεγαβάτ για εξαγωγές εκτόξευσε την Οριακή Τιμή στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα.

Στο μεταξύ, οι αποθήκες της Ρεβυθούσας έχουν στεγνώσει από αέριο, καθώς ό,τι πλοίο έρχεται το τελευταίο διάστημα εξαντλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση σε ηλεκτρισμό της εγχώριας αγοράς και ποσότητες που προορίζονται για εξαγωγές. Ο στόχος της ΔΕΠΑ να επισπεύσει την έλευση ενός ακόμη φορτίου που ήταν προορισμένο για το τέλος Ιανουαρίου για τις 21 του μηνός αρχικά δεν επετεύχθη, ενώ προσπάθειες καταβάλλονται για να φτάσει στη Ρεβυθούσα αύριο το πρωί. Το γεγονός ότι μέχρι και τα τέλη του μηνός δεν υπάρχει άλλο προγραμματισμένο φορτίο, καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμο το διάστημα 30 και 31 Ιανουαρίου, γι’ αυτό και η ΔΕΠΑ αναζητάει νέο έκτακτο φορτίο στη spot αγορά, κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς τα πλοία κατευθύνονται στις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης για να καλύψουν το έλλειμμα που έχει προκαλέσει η απόσυρση πυρηνικού παραγωγικού δυναμικού της Γαλλίας. Στη Ρεβυθούσα αναμένεται να φτάσουν μέσα στον Φεβρουάριο 6 συνολικά φορτία που θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του συστήματος. Προς το παρόν, η διαχείριση της κρίσης γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών έχουν περιοριστεί, με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί εφεδρείες του καλοκαιριού.

Οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ενώ προγραμματίζονται για να δουλέψουν στο φουλ, δεν ανταποκρίνονται, καθώς τίθενται συχνά λόγω βλαβών εκτός λειτουργίας, ενώ τα ΑΠΕ δεν βοηθάνε πάντα όσο χρειάζεται. Σήμερα, λόγω συννεφιάς και χαμηλής απόδοσης των φωτοβολταϊκών, η παραγωγή των ΑΠΕ περιορίζεται μεταξύ 624 και 894 μεγαβατώρων. Η επαναλειτουργία της διασύνδεσης με την Ιταλία σε συνδυασμό με την υψηλή Οριακή Τιμή διασφαλίζουν για σήμερα περί τις 10.500 μεγαβατώρες πρόσθετες εισαγωγές, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο (Ιταλία και βόρεια σύνορα) στις 15.000 μεγαβατώρες. Οι εξαγωγές θα στερήσουν από το σύστημα 12.000 μεγαβατώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή