Αρχαιότητες από Συρία και Ιράκ αναζητεί η Europol

Αρχαιότητες από Συρία και Ιράκ αναζητεί η Europol

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά εντοπίστηκαν τα αρχαία αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης με κωδική ονομασία «Πανδώρα». Στο σπίτι και το εργαστήριο ενός 43χρονου αγιογράφου στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης βρήκαν μια θρησκευτική εικόνα του 18ου αιώνα με απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου, ένα δαχτυλίδι βυζαντινών χρόνων και ένα χάλκινο νόμισμα της Οθωμανικής περιόδου. Αντίστοιχα, στο σπίτι ενός 60χρονου στα Γιαννιτσά αστυνομικοί βρήκαν μια επιτύμβια οθωμανική στήλη, την οποία παρέδωσαν σε υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Η έφοδος στο σπίτι του 60χρονου έγινε από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ο 60χρονος καλλιεργεί δενδρύλλια ινδικής κάνναβης.

Oι δύο συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης «σκούπα» υπό την «ομπρέλα» της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol. Συμμετείχαν διωκτικές αρχές 18 κρατών-μελών της Ε.Ε. και από την Ελλάδα. Κατασχέθηκαν πάνω από 3.500 αρχαία αντικείμενα και κλεμμένα έργα τέχνης, ελέγχθηκαν 29.340 οχήματα και 50 πλοία, ενώ συνελήφθησαν 75 άτομα. Η κοινή επιχείρηση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Στόχος της ήταν ο έλεγχος της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης στην Ε.Ε. αρχαιοτήτων από τις εμπόλεμες «ζώνες» της Συρίας και του Ιράκ.

Πήραν μέρος υπάλληλοι τελωνείων, λιμενικοί, ενώ την επιχείρηση συνέδραμαν η Interpol και η UNESCO. Την ευθύνη συντονισμού των δράσεων είχαν αξιωματικοί από τα αρμόδια τμήματα δίωξης εγκλημάτων ιδιοκτησίας της κυπριακής και ισπανικής αστυνομίας. Στην Ελλάδα κεντρικό ρόλο στις έρευνες είχαν αστυνομικοί των τμημάτων Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ τις έρευνες συνέδραμαν το Λιμενικό Σώμα και δευτερευόντως οι τελωνειακές αρχές. Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, στην Ελλάδα ελέγχθηκαν 789 παλαιοπωλεία, μεταφορικές εταιρείες και αποθήκες, 428 αρχαιολογικοί χώροι και 1.279 άτομα.

Από τα 3.500 και πλέον κατασχεμένα αντικείμενα, 500 βρέθηκαν στην ισπανική πόλη Μούρθια. Ορισμένα από αυτά διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί το 2014 από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, ενώ η έρευνα για την «ταυτοποίηση» των υπολοίπων συνεχίζεται. «Δόθηκε έμφαση στον εντοπισμό αρχαίων αντικειμένων από εμπόλεμες ζώνες, κυρίως τη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Europol. Για τον συντονισμό της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων τον Σεπτέμβριο στη Μαδρίτη. Νέα συνάντηση στην οποία θα καθοριστούν οι επόμενες δράσεις είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Φεβρουάριο στη Μάλτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή