Λάβρος Χρυσόστομος κατά αγυρτών, ακραίων

Λάβρος Χρυσόστομος κατά αγυρτών, ακραίων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να μην εμπιστεύεσθε τον κάθε αγύρτη και θεομπαίχτη ρασοφόρο, ο οποίος εν ονόματι του Ιησού Χριστού προσπαθεί να σας συγκινήσει με το ύφος του, την εξωτερική εμφάνισή του, την υποκριτική του συμπεριφορά». Αστραψε και βρόντηξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε εγκύκλιό του προς τους ιερείς και το πλήρωμα της μητρόπολής του. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο κ. Χρυσόστομος, στη Μεσσηνία κυκλοφορούσε ψευδομοναχός που ισχυρίζεται ότι είναι αγιορείτης, παριστάνει τον τυφλό και πουλάει θρησκευτικά βιβλία με υψηλό τίμημα…

Ειδικότερα, το κείμενο της εγκυκλίου περιγράφει καταστάσεις που ένας πολίτης μέσου μορφωτικού επιπέδου δεν είναι εύκολο να φανταστεί ότι συμβαίνουν το 2017. «Τελούν το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, εξαπατούν τους πιστούς με ανύπαρκτες και ανυπόστατες θαυματομαγγανείες, οράματα, εξορκισμούς, οργανώνουν δήθεν πνευματικές συναντήσεις σε διάφορα σπίτια και κάποιες φορές τελούν και τη Θεία Ευχαριστία. Καθιστούν, δηλαδή, τα σπίτια διαφόρων αφελών χριστιανών σε μόνιμο εργαστήριο εξορκισμών, σε βιομηχανία θαυμάτων, οραμάτων και δήθεν υπερφυσικών καταστάσεων και τελικά αυτοανακηρύσσονται και αυτοδιαφημίζονται ως άγιοι και πνευματικοί γεροντάδες», λέει ο κ. Χρυσόστομος.

Από την άλλη, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας επιτίθεται σε πρωτοβουλία ατόμων «που κυκλοφορούν έντυπο προς υπογραφή, με στόχο οι υπογράφοντες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με το επιχείρημα ότι στη Σύνοδο αποφασίστηκαν αιρετικές απόψεις και αντιλήψεις… Με τον τρόπο αυτόν αυτονομούνται από το κανονικό σώμα της Εκκλησίας και, χωρίς να το καταλαβαίνουν, δημιουργούν αίρεση, ως συνεπακόλουθο του σχίσματος, που τους οδηγεί τελικά εκτός Εκκλησίας», λέει ο κ. Χρυσόστομος. Εκκλησιαστικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες στην «Κ» ότι με το κείμενο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τάσσεται ανοικτά κατά ακραίων φωνών εντός της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή