Τεστ αντοχής των τραπεζών σε κυβερνοεπιθέσεις ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τεστ αντοχής των τραπεζών σε κυβερνοεπιθέσεις ετοιμάζει η Ε.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να διεξαχθούν ειδικά τεστ αντοχής (stress test) στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να ελεγχθεί η αντοχή τους απέναντι σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα σχετικά αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Η προοπτική μιας τέτοιας δοκιμασίας είναι καίριας σημασίας, εφόσον ο τραπεζικός κλάδος δέχεται σωρεία επιθέσεων από χάκερ. Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν γίνει πιο περίπλοκες και έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οι χάκερ επινοούν νέες μεθόδους για να πλήξουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδιώκοντας όχι μόνο να αποκτήσουν παράνομα λεπτομέρειες και πληροφορίες για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς των πελατών τους, αλλά και να αφαιρέσουν χρήματα. Πέρυσι τον Φεβρουάριο εκλάπησαν 81 εκατ. δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα του Μπανγκλαντές, όταν οι χάκερ παραβίασαν το σύστημά της και απέκτησαν πρόσβαση στο διεθνές δίκτυο συναλλαγών SWIFT. Οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις, καθιστώντας αυστηρότερες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τις τράπεζες.  Η απάτη εις βάρος της Κεντρικής Τράπεζας του Μπανγκλαντές θεωρείται και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των τραπεζών. Επειτα από αυτήν σε ορισμένες χώρες αποφασίστηκε ο εξονυχιστικός έλεγχος των συστημάτων ασφαλείας των χρηματοπιστωτικών τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνοεπιθέσεις δεν σταμάτησαν. Τα σχετικά στοιχεία ήρθαν στο φως μέσω επίσημης επιστολής την οποία απέστειλε στις τράπεζες-πελάτες του το διεθνές δίκτυο συναλλαγών SWIFT. Πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα έγινε φανερό με την κλοπή 2,5 εκατ. στερλινών από τον τραπεζικό βραχίονα των βρετανικών σούπερ μάρκετ Tesco.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, «οι τράπεζες στην Ε.Ε. βασίζονται σε μια παρωχημένη ψηφιακή υποδομή, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι αναζητούν νέες τεχνολογίες που θα ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας τους». Στο επίκεντρο της προσοχής των Βρυξελλών βρίσκεται η blockchain, η τεχνολογία του ψηφιακού νομίσματος bitcoin, ώστε να χρησιμοποιηθεί για ασφαλέστερες νόμιμες συναλλαγές από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχουν επενδυθεί 1 δισ. ευρώ και άνω σε νεοφυείς εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία blockchain. Εντούτοις, επειδή στηρίζεται σε ιδιαίτερα αποκεντρωμένο δίκτυο, αυξάνονται οι κίνδυνοι κυβερνοεπιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή