Στόχος της Elpedison, ο 4πλασιασμός του μεριδίου της στη λιανική αγορά

Στόχος της Elpedison, ο 4πλασιασμός του μεριδίου της στη λιανική αγορά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Plan B» για την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά ηλεκτρισμού προετοιμάζει η Elpedison, προεξοφλώντας σε μεγάλο βαθμό τη στροφή της κυβέρνησης στο σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ ή κάποιου αντίστοιχου σχεδίου που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης εισόδου τρίτων σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Παράλληλα, η κοινή εταιρεία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison σκοπεύει έναν φιλόδοξο στόχο τετραπλασιασμού του μεριδίου της στη λιανική αγορά μέχρι το 2019 και συγκεκριμένα στην αύξηση του μεριδίου της από το 2,46% σήμερα στο 10%, ενώ σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της και στον τομέα της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου.

Η στρατηγική της Elpedison μέχρι και το 2019, που αποτελεί έτος-ορόσημο για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις που προβλέπουν μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50%, καθορίστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εdison. Στο Μιλάνο μετέβησαν για τον σκοπό αυτό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Elpedison Nίκος Ζαχαριάδης. Εκτίμηση των μετόχων της Εlpedison σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά και των Γάλλων της ΕDF που ελέγχουν την Εdison, είναι ότι το εργαλείο των ΝΟΜΕ δεν αποδίδει σε σχέση με τον στόχο του για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει σχέδια τύπου Μικρή ΔΕΗ. Στη βάση αυτή, η Elpedison επανασχεδιάζει τη στρατηγική της για να είναι προετοιμασμένη όταν η κυβέρνηση αποσαφηνίσει πλήρως τα σχέδιά της για ένα αποτελεσματικό άνοιγμα της αγοράς. Η ιταλική Εdison, όπως και η μητρική της EDF, παρακολουθεί στενά όλα τα κατά καιρούς σχέδια γύρω από την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Η ΕDF είχε εκφράσει στο παρελθόν ανεπίσημο ενδιαφέρον για να αναλάβει ως στρατηγικός επενδυτής της ΔΕΗ, ενώ η Edison είχε ενδιαφερθεί τόσο για τη Μικρή ΔΕΗ όσο και για τα σχέδια συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες, που έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων η διοίκηση της ΔΕΗ αλλά δεν προχώρησαν.

Η Εdison ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτή στη δημιουργία ενός κοινού επιχειρηματικού σχήματος με τη ΔΕΗ, στο οποίο η ίδια θα εισέφερε τις δύο μονάδες παραγωγής της στη Θίσβη και τη Θεσσαλονίκη και η ΔΕΗ μία λιγνιτική μονάδα και υδροηλεκτρικά. Οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν λόγω της άρνησης της διοίκησης της ΔΕΗ να βάλει στην κοινοπραξία και υδροηλεκτρικές μονάδες, όρος απαράβατος για τη συμμετοχή της Εdison, o οποίος και παραμένει.

Στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Μιλάνο, εξετάστηκε και η πορεία των ΝΟΜΕ, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας έχει αποφασίσει να παρέμβει πιο δραστικά για τη διόρθωση νέων στρεβλώσεων, όπως το τέλος προμηθευτή που επιβλήθηκε με νόμο προκειμένου να μηδενιστεί το έλλειμμα των AΠE στο τέλος του 2017. Το τέλος αυτό, που χρεώνεται στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος κατ’ αναλογίαν των μεριδίων τους, όταν επιβλήθηκε είχε υπολογιστεί βάσει μελέτης στα 6 με 6,5 ευρώ η μεγαβατώρα και έφτασε τον Δεκέμβριο στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα και το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου εκτοξεύθηκε στα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, λόγω της ανεπάρκειας ισχύος στη χονδρική αγορά και της διαμόρφωσης της οριακής τιμής του συστήματος σε υψηλά επίπεδα. Επειτα από παρέμβαση των παρόχων, η ΡΑΕ επέβαλε την περασμένη Παρασκευή αναδρομικό πλαφόν από την 1 Ιανουαρίου και μέχρι τις 5 Μαρτίου, ύψους 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Οπως μεταφέρει στην «Κ» αρμόδιο στέλεχος της Εlpedison, το πλαφόν εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό και εξανεμίζει τα οφέλη των ΝΟΜΕ, γι’ αυτό και θα υποβληθούν νέα αιτήματα στη ΡΑΕ για περιορισμό του στα 7 ευρώ η μεγαβατώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή