Ο Τραμπ ορθώνει τείχη προστατευτισμού στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ορθώνει τείχη προστατευτισμού στις ΗΠΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα όσων αμερικανικών βιομηχανιών μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό δήλωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, που παράλληλα υποσχέθηκε μείωση των ρυθμίσεων αλλά και των εταιρικών φόρων για όσους παράγουν εντός ΗΠΑ.

«Αν μια εταιρεία θέλει να απολύσει όλους τους υπαλλήλους της εντός ΗΠΑ, να προχωρήσει στην ανέγερση μονάδας παραγωγής στο εξωτερικό και νομίζει πως εν συνεχεία θα περάσει το προϊόν της από τα σύνορα στις ΗΠΑ, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε στη συνάντηση που είχε χθες στον Λευκό Οίκο με διευθυντικά στελέχη και εκπροσώπους αμερικανικών κολοσσών (Ford, Dell Technologies, Tesla).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Αντριου Λιβέρις, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τους εκπροσώπους των εν λόγω βιομηχανιών να παρουσιάσουν εντός 30 ημερών τις προτάσεις τους για την τόνωση του μεταποιητικού τομέα της χώρας. Ο Αντριου Λιβέρις δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ «αρκετά» το θέμα της επιβολής φόρου στα εισαγόμενα προϊόντα και του εξήγησε «τα είδη βιομηχανιών που θα ωφεληθούν και αυτά που θα ζημιωθούν από κάτι τέτοιο». Κατέληξε, έτσι, να εκφράσει την προσωπική του εντύπωση πως «ο πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει κάτι που θα βλάψει την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών βιομηχανιών, αντιθέτως θα τις κάνει όλες πιο ανταγωνιστικές».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την πρόθεσή του να μειώσει τους φόρους των επιχειρήσεων στο 15% με 20% από τον υφιστάμενο συντελεστή 35%. Προσέθεσε ότι οι επιχειρηματίες ζητούν κατάργηση του 75% των ρυθμίσεων και επιμένουν πως η κατάργηση των ρυθμίσεων είναι σημαντικότερη από τη μείωση των φόρων. Αναφερόμενος, άλλωστε, με το μικρό του όνομα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ford Μαρκ Φιλντς, υποσχέθηκε δραστική περικοπή των γραφειοκρατικών διαδικασιών στις περιπτώσεις που μια αμερικανική βιομηχανία θέλει να επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής της ή να οικοδομήσει μια μεγάλη μονάδα εντός ΗΠΑ. Επιπλέον είπε πως τα στελέχη των επιχειρήσεων μπορούν να διαπραγματεύονται με τους κυβερνήτες των πολιτειών τη μεταφορά μονάδων παραγωγής σε άλλες πολιτείες, αλλά όσες αποφασίσουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα, καθώς «θα επιβάλουμε πολύ μεγάλο φόρο στα σύνορα σε όποιο προϊόν εισάγεται».

Στην περίπτωση που ο Τραμπ υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για επιβολή δασμών 45% στις εισαγωγές από την Κίνα και προκαλέσει σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, θα πληγούν, μεταξύ άλλων, αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Nike, General Motors, Ford Motor και Tiffany & Co. Σύμφωνα με την Credit Suisse, θα υποστούν, ανάλογα, ισχυρές πιέσεις μεγάλες κινεζικές βιομηχανίες, όπως οι Lenovo Group και ZTE Corp, που έχουν σημαντικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Στο εσωτερικό της Κίνας θα ωφεληθούν οι βιομηχανίες που είναι αντίστοιχες όσων αμερικανικών θα υποστούν το μποϊκοτάζ, αλλά και οι ευρωπαϊκές.

Ο Τζόναθαν Γκάρνερ, αναλυτής της Morgan Stanley, επισήμανε ότι οι αμερικανικές βιομηχανίες ημιαγωγών, όπως οι Ambarella Inc. και Texas Instruments Inc., από τις σημαντικότερες του δείκτη MSCI, θα είναι σίγουρα στους χαμένους, καθώς αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από τις πωλήσεις τους στην Κίνα. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, το μόνο βέβαιον είναι ότι η Κίνα θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν εναντίον της μέτρα προστατευτισμού. Προϋπάρχει το παράδειγμα των μέτρων που έλαβε το Πεκίνο κατά της Ιαπωνίας, όταν οι μεταξύ τους εδαφικές διεκδικήσεις κορυφώθηκαν το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή