Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Επιφυλακή συνέστησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο την καταγραφή κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών και πουλερικών H5N6, καλώντας τα κράτη-μέλη του οργανισμού να αναφέρουν αμέσως κάθε κρούσμα σε ανθρώπους, ικανό να αποτελέσει προμήνυμα νέας επικίνδυνης πανδημίας γρίπης. Διάφορα στελέχη γρίπης των πτηνών εξαπλώνονται σε Ευρώπη και Ασία από τα τέλη του 2016, οδηγώντας σε θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών σε πολλές χώρες, αλλά και σε θανατηφόρα κρούσματα σε ανθρώπους στην Κίνα.

Σχεδόν 40 χώρες του κόσμου έχουν αναφέρει νέα κρούσματα της ιδιαιτέρως μεταδοτικής γρίπης των πτηνών –που εμφανίζεται και σε αποδημητικά άγρια πουλιά– από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Η ταχέως εξαπλούμενη γεωγραφική επέκταση των κρουσμάτων και ο αριθμός των στελεχών του ιού που έχουν ήδη καταγραφεί έχουν θέσει τον ΠΟΥ σε κατάσταση γενικής επιφυλακής», είπε η πρόεδρος του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας της στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Παρότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία γρίπης, ύστερα από εκείνη του H1N1, που έπληξε τον πλανήτη το 2009-10, η προετοιμασία αυτή παραμένει ανεπαρκής», είπε η κ. Τσαν.

Το νέο στέλεχος H5N6, που έχει ήδη πλήξει με σφοδρότητα την Ασία, δημιουργήθηκε ύστερα από «ανταλλαγή» γονιδίων μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών ιών.

Στην Κίνα, «απότομη και σημαντική» υπήρξε η καταγραφή κρουσμάτων γρίπης H7N9 σε ανθρώπους, ενώ ο ΠΟΥ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος θα μπορεί να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρότι δεν έχει ακόμη καταγραφεί εκτεταμένη μετάδοσή του. Σύμφωνα με τους δεσμευτικούς κανόνες των διεθνών κανονισμών υγείας, τους οποίους έχουν υπογράψει τα 194 κράτη-μέλη του ΠΟΥ, κάθε χώρα οφείλει να εντοπίζει και να καταγράφει αμέσως κάθε ανθρώπινο κρούσμα. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα πρώιμα σημάδια μιας πανδημίας», είπε η κ. Τσαν.

Η κινεζική αντιπροσωπεία υπογράμμισε στη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη ότι η Κίνα θα τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της, αναφέροντας και αντιμετωπίζοντας κάθε ξέσπασμα.

«Αυτήν τη στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία για το H7N9 παραμένουν αμετάβλητα. Η Κίνα θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία της με τον ΠΟΥ στο θέμα αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Πεκίνου Ζανγκ Γιανγκ. Στο μεταξύ, 45.000 γαλοπούλες θανατώθηκαν στη Γερμανία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ πολλές ακόμη χιλιάδες αναμένεται να θανατωθούν μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους του ιού των πτηνών H5N8.

Το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίσθηκε σε εκατοντάδες άγρια πτηνά τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα καταγράφηκαν σε αγροκτήματα, παρά τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως τον περιορισμό οικόσιτων πουλερικών μέσα σε κλειστούς χώρους. Το ξέσπασμα του ιού στη Γαλλία ήταν πιο έντονο, υποχρεώνοντας τους πτηνοτρόφους να προχωρήσουν στη θανάτωση περισσότερων από 800.000 χηνών, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του H5N8 σε πτηνοτροφεία της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, κέντρου της παραγωγής φουά γκρα.

Οικονομικός αντίκτυπος

Οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. ζήτησε χθες η Ουγγαρία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της θανάτωσης πουλερικών. Ούγγροι πτηνοτρόφοι προέβησαν στη θανάτωση 2,5 εκατομμυρίων μολυσμένων πουλερικών (κυρίως πάπιες και χήνες) από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ενισχύσει τους πτηνοτρόφους της χώρας με 9,7 εκατ. λέβα (5 εκατ. ευρώ), έτσι ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του H5N8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή