Ανησυχητικά νέα για τον καρκίνο του τραχήλου

Ανησυχητικά νέα για τον καρκίνο του τραχήλου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, ενώ η διαφορά ανάμεσα στους θανάτους των λευκών γυναικών και των Αφροαμερικανίδων είναι πολύ μεγαλύτερη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cancer.

Ειδικότερα, τα ποσοστά των Αφροαμερικανίδων που πεθαίνουν από την ασθένεια είναι ανάλογα με αυτά των φτωχών αναπτυσσόμενων χωρών. Τα νέα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η εκδήλωση της νόσου μπορεί να αποτραπεί με τη βοήθεια των προληπτικών εξετάσεων. Οπως επισημαίνει η δρ Καθλίν Σμέλερ, καθηγήτρια Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι ανισότητες είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμε. «Οι προληπτικές εξετάσεις είναι θαυμάσιες, αλλά πολλές γυναίκες στις ΗΠΑ δεν υποβάλλονται σε αυτές», τόνισε η δρ Σμέλερ. Τα νέα ποσοστά του θανάτου δεν αντικατοπτρίζουν τη αύξηση στους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου που σήμερα κυμαίνονται σε τέσσερις χιλιάδες τον χρόνο.

Πάντως, αν και η μελέτη δεν προσπαθεί να διαπιστώσει τα αίτια της φυλετικής ανισότητας που καταγράφεται, σύμφωνα με κάποιους ιατρούς, η πραγματικότητα είναι ότι οφείλεται στη δυσκολία πρόσβασης στις προληπτικές εξετάσεις, αλλά και στην κάλυψη των ασφαλιστικών παροχών.

Ενδεικτικά, προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gynecologic Oncology διαπιστώνει ότι από 15.194 γυναίκες που έπασχαν από προχωρημένη μορφή της νόσου οι μισές δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία και συχνότερα αυτές οι γυναίκες ήταν μαύρες και φτωχές. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά θανάτου μεταξύ των Αφροαμερικανίδων γυναικών τις τοποθετούν στην ίδια μοίρα με τις γυναίκες των αναπτυσσόμενων κρατών σε Λατινική Αμερική, Ασία και Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση της βραδύτητας εξέλιξης της νόσου, αλλά και η επιτυχία του εμβολίου, όπως εξάλλου και τα πολλά διαγνωστικά τεστ μετέβαλαν τον προσανατολισμό των ειδικών, αλλά και τις ιατρικές πρακτικές. Σήμερα κάποιες γυναίκες πρέπει να εξετάζονται κάθε πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή