Ανοδος στα ενοίκια των καταστημάτων σε δημοφιλείς οδούς, μετά οκτώ έτη

Ανοδος στα ενοίκια των καταστημάτων σε δημοφιλείς οδούς, μετά οκτώ έτη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη άνοδο από το 2008 κατέγραψαν οι τιμές ενοικίασης καταστημάτων σε επιλεγμένες εμπορικές οδούς της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι αλυσίδες έσπευσαν να επωφεληθούν του υψηλού αποθέματος κενών ακινήτων και να καταλάβουν σημεία υψηλής προβολής. Eιδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε Ερμού, Κηφισιά και Γλυφάδα, όπως επίσης και στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, και μάλιστα ο ρυθμός ανόδου των ενοικίων επιταχύνθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση συνεχώς ενισχυόταν.

Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα την Cushman & Wakefield, με την ολοκλήρωση και του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι τιμές των ενοικίων στην οδό Ερμού διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 195 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 8,3%. Υπενθυμίζεται ότι στο απόγειο της αγοράς, τα ενοίκια των καταστημάτων στην Ερμού είχαν βρεθεί στο επίπεδο των 360 ευρώ/τ.μ., κατατάσσοντάς την σε έναν από τους δέκα ακριβότερους εμπορικούς δρόμους παγκοσμίως. Πλέον, μετά και την τελευταία αυτή άνοδο, η Ερμού βρίσκεται στην 25η θέση, βελτιώνοντας την κατάταξή της κατά δύο θέσεις σε σχέση με το 2015. Σημειωτέον ότι κατά την περίοδο κορύφωσης της κρίσης, τα ενοίκια είχαν υποχωρήσει έως τα 150-160 ευρώ/τ.μ.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 9,1% σημείωσαν τα ενοίκια των καταστημάτων στη Γλυφάδα (οδός Ιωάννου Μεταξά), καθώς ανήλθαν σε 120 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Κηφισιά (οδός Κολοκοτρώνη) τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,5% για να αγγίξουν τα 115 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα, στην οδό Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε αύξηση κατά 4% σε 130 ευρώ/τ.μ. Στον αντίποδα, σταθεροποιητικά κινήθηκαν τα ενοίκια σε Κολωνάκι (Τσακάλωφ) και Πειραιά (οδός Σωτήρος), με το μηνιαίο κόστος να παραμένει στα 90 ευρώ/τ.μ. και 70 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την τροχιά ανάκαμψης στην οποία έχει εισέλθει η αγορά των εμπορικών καταστημάτων, αρχής γενομένης βέβαια από τις εμπορικότερες «πιάτσες». Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, εφόσον η κατανάλωση ενισχυθεί, είναι σαφές ότι η βελτίωση αυτή της ζήτησης και συνεπώς και των τιμών ενοικίασης θα αρχίσει να επεκτείνεται και σε άλλα σημεία, λιγότερο εμπορικά, όπου σήμερα το ποσοστό κενών καταστημάτων παραμένει υψηλό και τα ενοίκια εξακολουθούν να διαγράφουν πτωτική πορεία. Μεταξύ των νέων αλυσίδων που εισήλθαν στην ελληνική αγορά, περιλαμβάνονται η Forever 21, η οποία απέκτησε ένα ακίνητο «φιλέτο» στην οδό Ερμού, η Jo Malone που λειτούργησε το πρώτο της κατάστημα σε εμπορική οδό, επιλέγοντας την περιοχή της Γλυφάδας, ενώ η εταιρεία προϊόντων πληροφορικής Dell διάλεξε το εμπορικό κέντρο The Mall Athens για τη λειτουργία του πρώτου της καταστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή